Dvoje djece među 19 poginulih u ruskim napadima na Odesu

Najmanje 19 ljudi, uključujući dvoje djece, ubijeno je u ruskim raketnim napadima na stambenu zgradu i odmaralište u Odesi na jugu Ukrajine, naveli su ukrajinski dužnosnici. Još 38 osoba, uključujući šestero djece i jednu trudnicu, hospitalizirano je s ozljedama, objavila je ukrajinska sigurnosna služba.

Gotovo sve žrtve bile su u devetospratnici koju je pogodio jedan projektil u selu Serhiyivka u petak u 1 ujutro po lokalnom vremenu. Najmanje dvoje ljudi, uključujući 12-godišnjeg dječaka, ubijeno je u odvojenom udaru u odmaralištu u selu.

Ranije danas, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zanijekao je da je Rusija gađala civilne ciljeve. "Želio bih vas podsjetiti na predsjednikove riječi da ruske oružane snage ne rade s civilnim ciljevima", rekao je Peskov novinarima.

"Kao rezultat noćnog raketnog napada strateškog zrakoplova Tu-22 iz Crnog mora u okrugu Belgorod-Dnjestar u regiji Odesa, tri projektila X-22 pogodila su stambenu zgradu i rekreacijski centar. Do 9 sati ujutro identificirano je 18 žrtava, među kojima dvoje djece, a hospitalizirana je 31 osoba, među kojima je četvero djece i jedna trudnica. Još osam je zatražilo liječničku pomoć. Iz ruševina je spašeno osam osoba, među kojima i troje djece. Radovi na spašavanju se nastavljaju", napisao je Marčenko na Telegramu.

Ranije je ukrajinski zastupnik Roman Hryshchuk podijelio video navodno iz napada, rekavši: “Samo zamislite: probudite se i shvatite da nema izlaza. Ljudi su ostali zarobljeni u svojim stanovima nakon što su ruski projektili pogodili stambenu nebodericu u Odesi.”

Portparol administracije regiona Odese Sergiy Brachuk rekao je da je u prvom udaru "pogođena devetospratna stambena zgrada u regionu Bilgorod-Dnjistrovski", grada oko 80 kilometara južno od Odese.

federalna.ba/Beta

Odesa Ukrajina napad
IAEA Rusija Ukrajina Zaporožje
0 19.08.2022 16:43
Izrael Palestina napad
0 19.08.2022 12:22
Tayyip Erdogan Volodimir Zelenski Antonio Gutteres Ukrajina
0 18.08.2022 19:45
Hrvatska Ukrajina zarobljavanje
0 16.08.2022 09:12