Najkohezivniji element bh. društva

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine su nizom aktivnosti proteklih dana obilježili 18. godišnjicu svog postojanja, a centralna svečanost održana je danas na vojnoj lokaciji “Rajlovac“ u Sarajevu, gdje je upriličeno svečano postrojavanje, organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH te demonstrirani određeni elementi operativnih sposobnosti OS BiH.

Uz prisustvo velikog broja zvanica i najviših predstavnika državnih i entitetskih organa i institucija, kao i predstavnika kulturnog, akademskog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini i predstavnika vojno-diplomatskog kora, najboljim i najistaknutijim pripadnicama i pripadnicima OS BiH, kako pojedincima, tako i jedinicama, uručena su zaslužena priznanja, plakete i pohvale od strane ministra odbrane i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Svečanosti su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović te ministar odbrane BiH Zukan Helez.

- Ponos BiH -

Komšić je istakao da postojanje Oružanih snaga BiH nije važno samo sa vojnog aspekta, ”već je ta važnost i političkog i sigurnosnog karaktera”. Dodao je da će se u okviru svog političkog djelovanja uvijek zalagati za poboljšanje standarda pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Od prve do ove godišnjice sam imao priliku da pripadnike Oružanih snaga vidim na djelu u Bosni i Hercegovini i u misijama u Afganistanu, Iraku, kao i danas u nekim misijama širom svijeta. Svaki put su rukovodioci tih misija imali samo riječi pohvale za naše vojnike. Rekao sam to i njima, ja sam ponosan na njih. Ponosan sam jer su oni zaista jedan od boljih, ako ne i najbolji segment bosanskohercegovačkog društva. Oni pokazuju da u Bosni i Hercegovini možete napraviti velike stvari koje u ovakvim političkim okolnostima mogu biti ravna čudu“, kazao je Komšić.

Naglasivši da Bosna i Hercegovina ima razloga da se ponosi svojim Oružanim snagama, Komšić je podsjetio na uspješne akcije koje su pripadnici OS BiH imali u okviru pomoći zemljotresima pogođenoj Republici Turske i poplavama pogođenoj Sloveniji.

“Sve ono što smo čuli od političke i vojne vlasti i Turske i Slovenije samo potvrđuje ove moje riječi“, zaključio je Komšić.

- Važna donacija Evropske unije –

Resorni ministar BiH Helez je istakao da nije tajna da su Oružane snage BiH nastale iz tri vojske koje su međusobno ratovale, a da je to danas integrisani faktor bh. društva.

“Danas imamo još jednu svečanost i slavlje, a to je donacija od Evropske unije u iznosu od 20 miliona eura vozila za pomoć Deminerskom bataljonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. To su 34 vozila hitne pomoći i 34 specijalizirana vozila. Mi ćemo nastaviti sa obezbjeđivanjem boljih uslova pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“, rekao je Helez.

Ističući kako Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju više jedinica koje su po NATO standardima, Helez je posebno pohvalio Bataljonsku grupu lake pješadije koja je dobila najviše ocjene i svrstana u rang snaga NATO saveza. Dodao je i da Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju svoje ocjenjivače koji mogu osjenjivati po NATO standardima.

“Posebno želim da čestitam ovaj jubilej pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga i građanima Bosne i Hercegovine s porukom da su Oružane snage simbol državnosti Bosne i Hercegovine i najveći integrativni faktor u Bosni i Hercegovini“, naglasio je Helez.

- Najkohezivniji element bh. društva -

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović istakao je da su Oružane snage BiH u proteklih 18 godina djelovanja opravdale svrhu svog postojanja i da su pokazale da su najuspješnija reforma koja je provedena u BiH.

“Tokom 18 godina postojanja smo rasli i jačali. Mogu reći da je kruna svega onog što rade Oružane snage bilo prošlogodišnje ocjenjivanje Lake bataljonske grupe pješadije koja je ocijenjene od strane NATO da je u potpunosti borbeno spremna“, istakao je Mašović.

Navodeći da su Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove godine imale značajne aktivnosti u zemlji i inozemstvu, general Mašović je kazao je intencija da u svim jedinicama Oružanih snaga bude implementirano sve ono što podrazumijevaju NATO standardi.

Naglasivši da se Oružane snage suočavamo s problemima koje imaju od osnivanja, a koji prvenstveno proizilaze iz neadekvatnog budžetskog okvira, Mašović je rekao da se nada da će svi relevantni donosioci odluka shvatiti da investicije u Oružane snage predstavljaju investicije u državu Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost, sigurnost i bolji život.

Dodao je da Oružane snage Bosne i Hercegovine i dalje umnogome zavise od pomoći, prije svega iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Turske, ali da je konačno vrijeme da se ovisnost okonča.

“Jake oružane snage Bosne i Hercegovine trebaju da budu interes svih građana i svih politika i političara. Krajnje je vrijeme da se prestane s opstrukcijama u procesu jačanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jer su one po mnogo čemu najkohezivniji element bosanskohercegovačkog društva, a mogu reći i najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu“, poručio je Mašović.

Kao kruna obilježavanja ovog važnog jubileja večeras će u Domu OS BiH biti upriličena Svečana akademija u povodu 1. decembra – Dana OS BiH, gdje će prisustvovati najviši predstavnici državnog, entitetskog i drugih nivoa u BiH, kao i brojne druge zvanice iz različitih društvenih, javnih, kulturnih i drugih institucija.

federalna.ba/AA

Oružane snage BiH 1. decembar Ministarstvo odbrane BiH Rajlovac
Zukan Helez Oružane snage BiH
0 11.06.2024 13:07
Ministarstvo odbrane BiH Općina Stari Grad
0 11.06.2024 12:21
Vlada Njemačke Oružane snage BiH
0 23.05.2024 11:22
otvoreno nebo OSBiH posmatrački let Ministarstvo odbrane BiH
0 12.05.2024 18:42