Najavljeno odmrzavanje 430 miliona dolara nakon kraja istrage o pranju novca u Egiptu
(Izvor: Getty Images)

Najavljeno odmrzavanje 430 miliona dolara nakon kraja istrage o pranju novca u Egiptu

Švajcarski tužioci zaključili su bez podizanja optužnice deceniju dugu istragu o navodnom pranju novca i organizovanom kriminalu povezanom s krugovima pokojnog predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka, zvog čega će biti "odmrznuto" oko 400 miliona švajcarskih franaka (430 miliona dolara) zamrznutih u švajcarskim bankama.

Iz kancelarije švajcarskog državnog tužioca saopšteno je u srijedu da informacije koje su dobili u sklopu saradnje s egipatskim vlastima nisu dovoljne da potvrde tvrdnje koje su se pojavile nakon Arapskog proljeća 2011. kada je srušena tri decenije duga Mubarakova vlast.

Švajcarska istraga o tvrdnjama da su banke u toj zemlji korištene za čuvanje nezakonito stečenih sredstava prvobitno je ciljala 14 osoba, uključujući dva Mubarakova sina i druge pojedince i organizacije, a čijih je oko 600 miliona franaka bilo zamrznuto. Više od 210 miliona franaka odmrznuto je ranije, a tužilaštvo je saopštilo da će još oko 400 miliona franaka biti "pušteno i vraćeno svojim stvarnim vlasnicima".

Švajcarski tužioci su istakli da nisu dobili odgovor na zahtjev za informacijama komisija formiranih u Egiptu za analizu finansijskih transfera povezanih s osobama pod istragom u Egiptu, posebno porodice Mubarak.

"Sumnja u pranje novca se ne može dokazati na osnovu dostupnih informacija", navodi se u saopštenju.

Hosni Mubarak preminuo je 2020. godine u 91. godini.

federalna.ba/AA

Švicarska Egipat
sport fudbal nogomet Liga nacija Španija Španjolska Švicarska
0 09.06.2022 22:49
Švicarska Švajcarska referendum Frontex Netflix
0 15.05.2022 17:40