Naida Avdić kreće prema najljepšem himalajskom vrhu - Ama Dablam
(Izvor: Internet/ilustracija)

Naida Avdić kreće prema najljepšem himalajskom vrhu - Ama Dablam

Jeste li već čuli za Naidu Avdić?

Naida je aktivan sportski penjač i alpinistkinja već 10 godina. Iza nje su desetine sportskih i alpinističkih uspona na Prenju, Treskavici, Veležu, Romaniji, Paklenici, Sjeverni brid Badile, uspon na Elbrus... Završila je ljetni i zimski kurs Sarajevske škole alpinizma, a 2013. godine proglašena je alpinistkinjom godine u BiH. Registrovani je spasilac pri Gorskoj službi spašavanja Stanica Sarajevo. Od 2019. godine aktivna je na takmičenjima u planinskom trčanju, državna je prvakinja i član reprezentacije BiH.

Naida je sada odlučila da se popne na Ama Dablam, jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja i nalazi se na visini od 6.814 metara. Ama Dablam na nepalskom jeziku znači “Majčina ogrlica” jer svojim izgledom podsjeća na majku koja pružajući ruke sa strane štiti dijete u naručju.

Ovim usponom Naida bi postala prva žena alpinistkinja iz BiH koja je dosegla ovaj magični vrh. Uspješnim usponom na Ama Dablam, Naida bi se također kvalifikovala za pokušaj uspona na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu, te stvorila pretpostavke da Bosna i Heregovina dobije i prvu ženu na krovu svijeta!

Naida na put kreće u nedjelju 15. oktobra, a 9. oktobra  2023. godine u 11 sati, u Olimijskom muzeju u Sarajevu, ( na adresi  Petrakijina broj 7. )  , biće upriličena konferencija za novinare.

Naidina podrška u projektu je i proslavljeni bh. alpinista Tomislav Cvitanušić.

federalna.ba/Represent Communications Sarajevo

alpinistica