Nagrađivanjem Tromp udruženja žrtava označavaju se kao nedovoljno informirana

Nagrađivanjem Tromp udruženja žrtava označavaju se kao nedovoljno informirana

Udruženje novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić" osudilo je istrajnost Skupštine Kantona Sarajevo da ne preispita i poništi vlastitu odluku o dodjeli priznanja Nevenki Tromp "Počasna građanka KS" za 2022. godinu.

Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe", "Majke Srebrenice", "Žena Podrinja", "Žene Srebrenice" i "Žrtava i svjedoka genocida" su prethodno pozivale Skupštinu KS da odustane od dodjele priznanja, a upravo takvi pozivi govore koliko je nagrađivanje Tromp ponižavanje njihove žrtve, smatraju u Udruženju.

Podsjećaju da je Tromp učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja Holandskog instituta za ratnu dоkumеntaciјu (NIOD) i nikada nije povukla svoj potpis sa njega, kako su to uradili drugi koautori, iako je Izvještaj jedan od osnovnih dokumenata koje su koristili negatori učešća Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

- Kako je Tromp ostala dosljedna Izvještaju, i Skupština KS je, i pored svih apela žrtava, ostala pri svom potpisu na priznanju za nju - naveli su u saopćenju.

Smatraju da se ovakvim i sličnim neprimjerenim odnosom prema osjećajima i iskustvima žrtava, nazire se jedna posve neočekivana stvarnost u kojoj žrtve agresije, genocida i ostalih zločina, moraju strepiti i od postupaka struktura koje se deklariraju kao prodržavne.

Ističu da se time i indirektno ova časna udruženja označava kao nedovoljno informirani ili zlonamjerni, pa se zanemaruju njihovi stavovi i saznanja stečena kroz decenije praćenja istraživanja zločina i procesa traganja za pravdom.

- Istovremeno, političke organizacije sa sjedištem u Sarajevu, odaju počast aktivnim članovima presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata u Hercegovini - kažu iz Udruženja novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić".

Zahtjev udruženja žrtava je podržalo još 11 udruženja branitelja, ali ni molbe tako širokog patriotskog fronta nisu bile dovoljne da Skupština KS prizna i ispravi svoju grešku.

Udruženje novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić" pridružilo se stavovima i zahtjevima tih udruženja, kao i desecima hiljada domoljuba ogorčenih dodjelom priznanja.

federalna.ba/Fena

Nevenka Tromp Nino Ćatić