videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Nadaleko poznate čelićke jagode za bh. tržište ima dovoljno

Nepovoljne vremenske prilike i nešto hladniji dani uvjetovali su kašnjenje u sazrijevanju nadaleko poznatih jagoda iz Čelića. Uzimajući u obzir trenutnu situaciju uzgajivači ne mogu u potpunosti biti zadovoljni, pogotovo ako se u obzir uzme i poskupljenje repromaterijala koji je potreban za sadnju. No, jagode će biti dovoljno za bh. tržište dok će izvoz i ove godine izostati.

Izvrsni klimatski uslovi i plodno tlo u Čeliću omogućili su većini stanovništva u ovoj općini uzgoj i plasman najpoznatije i najukusnije jagode u bivšoj Jugoslaviji. Iako im poskupljenje repromaterijala i pandemija koronavirusa protekle dvije godine nisu išli u prilog, proizvođači su se potrudili na tržište plasirati domaći i zdrav proizvod.

“Općenito gledano trenutno smo zadovoljni. Urod je na nekim lokacije isuviše dobar, na nekima je podbacio. Razlog je najviše što je prošla godina bila sušna, pa je na nekim lokacijama zavisno od tipa zemlje malo je iskradalo pa se moralo presađivati”, kaže Mustafa Mešković, predsjednik proizvođača jagode TK.

Jagode kao u Čeliću nema nigdje, kažu nam uzgajivači. Po okusu, slasti i obliku razlikuje se od svih, pogotovo od uvoznih.

”Razlika je samo u mirisu. Dođeš do jagode, osjetiš miris, osjetiš merhametli naš proizvod”, rekao je Mešković.

Uzgoj i prodaja jagode je jedini izvor egzistencije porodici Smajla Karasuljića. Loši vremenski uslovi iziskivali su i veće troškove i intenzivniji rad u poljima jagoda da bi sačuvali sadnice. Iako je sve poskupjelo, cijene jagoda i ove godine ostale su iste.

“Sve je poskupjelo do 100 do 200, 300 puta je poskupio sav repromaterijal. Pa uzimamo šta ćemo, moramo kupiti”, priča Smajl Karasuljić, uzgajivač jagoda.

Lijepa vijest je da će Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva podržati organizaciju Dana jagodastog voća u Čeliću, koja će nakon 12 godina pauze ove godine biti održana 20. i 21. maja.

“Biće zložbeni prostor jagode, biće izložbeni prostor proizvođača koji se bave proizvodnjom hemijskih i mineralnih đubriva za proizvodnju jagodičastog voća”, pojašnjava Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić.

A ono što je najbitnije je da je kvalitet jagode iz Čelića odličan, a uzgajivači kao i svake godine nude zdrav i ukusan plod, desetine puta bolji od uvoznog.

federalna.ba/Dino Durmić

jagode Čelić
Čelić stanje prirodne nepogode
0 31.05.2023 10:07
Čelić poplave
0 30.05.2023 22:02
jagode Čelić
0 19.05.2023 19:16
jagoda Čelić
0 11.05.2023 17:59
Čelić Ramazan iftar
0 03.04.2023 19:25