videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Nacrt zakona o pravima boraca skinut sa dnevnog reda sjednice NSRS-a

Iako su bivši borci Vojske RS-a prije samo nekoliko dana stali u odbranu entitetskih vlasti, tražili poništenje odluke koju je donio visoki predstavnik i pružili podršku institucijama, vlast im, s druge strane, ni danas nije bila blagonaklona. Nacrt zakona o pravima boraca skinut je iz skupštinske procedure.

Od posebne sjednice o boračkim kategorijama do današnje redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske prošlo je manje od dva mjeseca. Iako se mnogo očekivalo od tačke o Nacrtu zakona o pravima boraca, samo 10 minuta prije početka zasjedanja ona je povučena iz skupštinske procedure.

“Tačka 19 će na zahtjev Vlade biti povučena. To je sve u skladu s Poslovnikom o radu NSRS-a. Postoji i obrazloženje jer ljudi iz Vlade smatraju da trebaju dodatne konsultacije s radnom grupom vezano za ovaj zakon. Ja se nadam da će to biti na sljedećoj redovnoj sjednici NSRS-a, koju očekujemo nekada u maju mjesecu, da ćemo imati dorađen zakon zajedno s Vladom, odnosno, resornim ministarstvom", kazao je potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić.

Nepunu sedmicu ranije baš su bivši borci Vojske Republike Srpske organizovali proteste u ime vlasti, ne zbog svog statusa nego zbog rada visokog predstavnika. Predstavnici opozicije kažu da je današnji potez aktuelne vlasti još jedan šamar boračkim kategorijama, a da je spomenuti protest dokaz grube manipulacije borcima. Kažu, sumnjaju da će u ovom sazivu uopšte doći do poboljšanja njihovog statusa.

“Nažalost, borci su ponovo zloupotrijebljeni u političke svrhe, u svrhe SNSD-a i njihovih satelita za predizbornu kampanju i svi oni koji su došli vidjet će da su ponovo izigrani kao bezbroj puta dosad otkako se vodi ta velika borba zanjihova prava”, istakao je poslanik PDP-a u NSRS-u Ljubiša Krunić.

“Kukavice cara Lazara, prije sedam dana su klečali na koljenima i režim je molio borce, sakrivao se iza njih da Milorada Dodika brane od pritisaka kojima je tobože izložen, jer dobro ne sluša svoje mentore strance. I imali smo prije mjesec posebnu sjednicu o pravima boraca gdje su pokazali svoj maćehinski odnos koji ne prestaje već 20 godina. Znajući kakva će biti diskusija i da će se to ogoliti do kraja oni su to lako skinuli s dnevnog reda”, naveo je Nebojša Vukanović, samostalni poslanik u NSRS-u.

Zanimljivo, boraca pred Skupštinom danas nije bilo, kao što je bio slučaj u prethodnih nekoliko zasjedanja. Njihovih predstavnika nije bilo ni pored telefona, jer se danas niko od njih nije javljao na pozive novinara.

federalna.ba

NSRS dnevni red Nacrt zakona o pravima boraca
Milorad Dodik NSRS posebna sjednica NSRS
0 21.06.2022 22:04
NSRS Milorad Dodik veto
0 20.06.2022 14:55
Milorad Dodik NSRS Sporazum BiH i Velika Britanija
0 20.06.2022 11:38
NSRS Igor Kalabuhov Rusija Ukrajina Milorad Dodik
0 03.06.2022 20:51