Nacionalne manjine - David Kamhi, čuvar Bosne i Hercegovine

Emisija namijenjena nacionalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini u novembarskoj shemi počinje sa serijalmo o Davidu Kamhiju.

Prof. David Kamhi rodjen je u Sarajevu u sefardskoj porodici, u kojoj se govorio djudeo-espanjol kao maternji jezik i u kojoj se generacijama prenosio interes za sefardsku kulturnu baštinu i specijalno za muziku. Nakon završene Prve muške gimnazije te srednje muzičke škole, diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavao se na Moskovskom državnom konzervatoriju „ P.I.Čajkovski“ nekoliko godina na katedri čuvenog violiniste i profesora Davida Ojstraha te kraće vrijeme u Rimu na Muzičkoj akademiji „Santa Cecilia“ kod profesorice Pine Carmirelli. Bio je profesor violine, viole i metodike violine pedeset godina, od kojih 46 na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nastupao je kao solista na mnogim koncertima u BiH, regionu i Evropi. U njegovoj klasi je završilo nekoliko desetina studenata na diplomskom i postdiplomskom studiju koji su sada solisti koncertanti, kamerni muzičari, koncert majstori i pedagozi na tri kontinenta. Držao je brojne seminare i mastere u BiH, regionu i Evropi.

Bio je član ili predsjednik mnogih žirija na takmičenjima studenata i mladih umjetnika u BiH, ex Jugoslaviji i inostranstvu.

Dvadeset godina je bio predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH i član Predsjedništva muzičkih umjetnika ex Jugoslavije.

Sefardikom se bavi dugi niz godina. Održao je brojna predavanja, pisao radove, te izlagao na mnogim simpozijima, izmedju ostalog i na „Ljetnoj školi za sefardske studije“ u Toledu – Španija. Neki njegovi radovi su prevedeni na španski jezik i objavljeni u eminentnom elektronskom i pisanom časopisu „ Studi interculturali Mediteranea“ , Universita di Trieste.

Od 28.03 do 03.04.1992 g. učestvovao je na svjetskoj manifestaciji „SEFARAD 1992“ u Madridu kao predstavnik Sefarada iz Bosne i Hercegovine i tom prilikom poklonio reprint Sarajevske Hagade kralju Španije Huanu Carlosu.

Od 1993 g. do 1995 g. bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u ambasadi Republike Bosne i Hercegovine u Madridu 1995 i 1996 g.

Od 1992 g. do 1997 g. bio je podpredsjednik jevrejskog kulturnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ i Jevrejske opštine u Sarajevu te glavni urednik glasila „Bilten“ koji je izlazio tokom rata.

Od 1992 g. do oktobra 2016 g. bio je predmolitelj (hazan) Sinagoge u Sarajevu, a 1997 g. bio je jedan od osnivača Medjureligijskog vijeća.

Sada je član predsjedništva i predsjednik kulturne komisije JKPH društva „La Benevolencija“.

Za svoj umjetnički i naučni rad te očuvanje vjere i tradicije bosanskih Sefarada i drugih, dobio je brojna priznanja, nagrade, ordene, zahvalnice itd.

2012 g. bio je nominiran i postao laureat nagrade „ Isa Ishabegović“ u kategoriji „kulturna baština“. 2013 g. i 2014 g. bio je predsjednik komiteta za dodjelu pomenute nagrade, a 2015. podpredsjednik.

06.og maja, 2019. g. imenovan je za člana Savjeta za nauku i umjetnost Univerziteta u Sarajevu.

28.og maja, 2019. g. dodijeljena mu je Povelja Zlatna Ahdnama, za sveukupan doprinos, obnovi nezavisnosti, medjunarodnom priznanju, odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, multikulturalne, demokratske Bosne i Hercegovine.

Redovni je član HDZU (hrvatskog Društva znanosti i umjetnosti), Sarajevo.

Govori ruski, španjolski, đudeo-espanjol (jezik sefardskih Jevreja), i služi se italijanskim i njemačkim jezikom.

AUTOR EMISIJE – Arjana Tafro.

radio FTV Jevreji BiH Bosna i Hercegovina
Samantha Power BiH SAD posjeta
0 19.01.2022 07:41
Annalena Baerbock Sergej Lavrov Rusija Njemačka Bosna i Hercegovina
0 18.01.2022 23:57
izviđači Zenica BiH zimovanje
0 18.01.2022 22:28
kultura Lejla Kalamujić BNP Zenica BiH Zenica
0 18.01.2022 22:14
cyberbulling internet nasilje BiH Bihać
0 18.01.2022 21:11
Bakir Izetbegović Milorad Dodik Dragan Čović BiH Srbija Hrvatska Izborni zakon EU Brisel SDA HDZ SNSD
0 18.01.2022 20:48