videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Na Univerzitetu u Bihaću o održivom sistemu u proizvodnji hrane

Univerzitet u Bihaću je u periodu od 22. do 26. novembra domaćin konzorcijskog sastanka u okviru STEPS projekta. Ugostit će profesore s univerziteta Evropske unije i Zapadnog Balkana, a povod konzorcijskog sastanka je projekat “Održivi sistemi u proizvodnji hrane”.

Bosna i Hrercegovina je još daleko od standarda koje treba postići u domenu ukupne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i prosječnih prinosa da bismo bili konkurentni na tržištu Evropske unije.

“Kad se uzme u obzir odnos uvoz-izvoz, još uvijek je to veliki disbalans. Samo za 2019. uvezli smo tri milijarde i 600 miliona poljoprivrednih proizvoda, a izvezli 800 miliona KM. Tek jedna četvrtina pokrivenosti uvoza poljoprivrednih proizvoda. Samo taj pokazatelj govori koliko smo još uvijek daleko od neke konkurentnosti kojoj težimo”, istakao je Sabahudin Bajramović, profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Bihaću je ovih dana domaćin konzorcijskog sastanka u okviru STEPS projekta na kojem učestvuju predstavnici i profesori univerziteta iz Evropske unije te univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, gdje se ovaj projekat i implementira.

“Bitno je napomenuti da ćemo raspravljati najviše oko akreditacije razvijenih studijskih programa na šest univerziteta: dva univerziteta iz BiH, dva univerziteta sa Kosova i dva univerziteta iz Albanije, te o mogućnosti pokretanja regionalnog Join Master Degree programa, a radi se o studijskim programima drugog ciklusa studija iz oblasti održivih sistema proizvodnje hrane”, objašnjava Emir Mujić, prodekan za naučno-istraživački rad na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

“Na ovoj konferenciji želimo razgovarati s učesnicima, zbog toga što ćemo također imati predavanja i želimo da pokažemo kako je proizvodnja hrane vrlo važna u smislu održivosti i s druge strane u smislu inovacija, jer su oba aspekta pokrivena naučnim programima koje razvijamo u okviru projekta Održivih sistema proizvodnje hrane”, naglasio je Michal Loštak, profesor na Univerzitetu prirodnih nauka u Pragu.

Cilj projekta “Održivi sistemi proizvodnje hrane” je razvoj modernih studijskih programa. Radi se o novim programima drugog ciklusa studija koji će obrazovati i nove profile sa novim kompetencijama spremnih za domaće tržište ali i izvan BiH.

federalna.ba

Bihać Univerzitet u Bihaću proizvodnja hrane
Bihać Grad Tuzla poplave upozorenje
0 31.05.2023 08:51
Bihać agroturistički radnici uzgajivači i prerađivači ljekovitog bilja USK certifikati
0 29.05.2023 19:57