videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

U Zenici obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Polaganjem cvijeća i vijenaca te odavanjem počasti i uz molitvu na Starom jevrejskom groblju u Zenici predstavnici Jevrejske općine i Odbora za međureligijsku saradnju obilježili su danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Na Starom jevrejskom groblju u Zenici vidljiv je trag onoga što je ostalo nakon holokausta. Uz prigodnu molitvu, već godinama ovaj dan Zeničani različitih konfesija obilježavaju nadajući se da se strahote proljeća 1941. nikada nikom više neće ponoviti.

"Prilika je još jednom ukazati na činjenicu da milioni izgubljenih života nisu samo historijski i statistički podatak. To nas sjećanje ujedno i obavezuje na odbacivanje antisemitizma i svakog drugog oblika mržnje i radikalizma te na nastavak zajedničkih napora u izgradnji svijeta mira, saradnje i tolerancije", rekla je Danijela Ozmo-Ćulić, sekretar Jevrejske općine u Zenici.

Više od dvijestotine Zeničana Jevreja doživjelo je strahote Holokausata prije 77 godina. Danas je ovo jedna od rijetkih jevrejskih općina. Nedavnim vraćanjem u upotrebu zgrade Sinagoge učinjen je prvi korak ka vraćanju statusa Jevrejima u Zenici.

"Mi ovdje u Zenici se konkretno sjećamo svih onih naših sugrađana Jevreja koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, a dobro je poznata ta strašna cifra da je samo 24 Jevreja Zeničanina preživjelo ove strašne logore smrti", navodi Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju.

Sjećanje na milione žrtava iz Drugog svjetskog rata širom svijeta civilizacijska je obaveza svih ljudi. Bosanci i Hercegovci imaju posebnu obavezu njegovati sjećanje na više od 11.000 svojih sugrađana Jevreja, žrtava Holokausta.

"Ovdje smo kako bismo kao komšije iskazali svoje suosjećanje i solidarnost s komšijama Jevrejima jer i mi smo narod koji je, ne tako davno, 1995. doživio strašan genocid u Srebrenici i stoga smo mi narod koji na neki način i shvata i razumije i osjeća tugu i bol naših komšija Jevreja zbog holokausta koji su preživjeli", istakao je Halid ef. Dizdarević, imam MZ Zenica.

Ostaje nada da će obilježavanjem i sjećanjem na nevine žrtve ratova pobuditi civilizacijska svijest da drugo i drugačije ne opravdava poziv na zločin s bilo koje strane.

federalna.ba

Zenica Staro jevrejsko groblje Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
ARS Centar Zenica Zenica Zeničko proljeće balet
0 20.05.2022 21:32
Mirko Pejanović Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću Zenica
0 19.05.2022 17:09
olujno nevrijeme Zenica zatvorene ceste
0 17.05.2022 16:05