Na snazi zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mijenja u vezi sa glasanjem i izborima
(Izvor: AA)

Na snazi zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mijenja u vezi sa glasanjem i izborima

Povodom održavanja općih izbora, u nedjelju, 2. oktobra na teritoriji Bosne i Hercegovine jutros u sedam sati na snagu je stupila zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mijenja u vezi sa glasanjem i izborima i mjera zabrane važi do zatvaranja biračkih mjesta.

Ove odredbe precizirane su Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i za prekršioce su predviđene sankcije.

"U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mijenja u vezi s glasanjem i izborima", propisano je članom 16.10 Izbornog zakona BiH koji se odnosi na poglavlje Mediji u izbornoj kampanji, a što je definirano i Pravilnikom o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Dan kasnije, u subotu od sedam sati počinje izborna šutnja i traje do nedjelje do 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija BiH upozorava da je u tom periodu političkim subjektima zabranjeno učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

"U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju", jasno je propisano odredbama člana 16.11 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Zabranjena je i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

federalna.ba/AA
CIK BiH Opći izbori 2022
CIK BiH SIP BiH listić delegat Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH
0 05.12.2022 19:39
CIK BiH listić delegati iz RS
0 05.12.2022 16:09
Federalni radio CIK BiH SIP BiH
0 30.11.2022 20:14
CIK BiH Dom naroda FBiH
0 30.11.2022 15:40
Suad Arnautović CIK BiH Bratunac
0 26.11.2022 18:00