Kurti: Kriminalni i teroristički napad na kosovsku policiju

Kurti: Kriminalni i teroristički napad na kosovsku policiju

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi ranjen u ranim jutarnjim satima nedjelje kada su napadnuti u selu Banjska kod Leposavića, potvrdio je premijer Kosova Albin Kurti.

Kurti je na društvenoj mreži Facebook objavio kako je ubijeni bio pripadnik regularne policije, dok je ranjeni iz granične policije Kosova i on je van životne opasnosti.

Kurti je objavio da se pucnjava dogodila oko 3 sata ujutro i dodao kako je riječ o vatrenom oružju raznih kalibara.

"Napadači su profesionalci koji nose maske i teško su naoružani. Osuđujemo ovaj kriminalni i teroristički napad. Organizovani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom zvaničnog Beograda napada našu državu. U ovoj borbi mi branimo i poštujemo zakon, štitimo sve građane bez razlike, te nezavisno Kosovo", napisao je Kurti.

Dodao je kako će počinitelji i njihovi nalogodavci “pasti, biti uhapšeni, procesuirani i kažnjeni”.

“Vlada Republike Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na zločine i zločince, terorizam i teroriste. Kosovska policija je informirala porodicu A. B. o njegovoj pogibiji. Ranjeni policajac je van opasnosti. Izražavamo saučešće porodici i svima zbog našeg palog policajca. Ranjenome želimo brz i potpun oporavak”, poručio je Kurti.

Policija Kosova također je potvrdila kako se desio napad na njene pripadnike na sjeveru u ranim jutarnjim satima.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, napad je počeo postavljanjem dva kamiona bez registracijskih tablica na most kod ulaza u selo Banjska čime je došlo do blokade.

“Regularne jedinice policijske stanice u Zvečanu, nakon dobijanja informacije, odgovorile su na poziv i poslane su tri jedinice u pravcu spomenute lokacije. Čim su stigli blizu mjesta prijavljene blokade, naišli su na otpor gdje je nekoliko ljudi pucalo iz raznih vrsta naoružanja”, navodi se u saopštenju i dodaje kako su korištene i ručne bombe.

U međuvremenu je predsjednica Kosova Vjosa Osmani prekinula zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je boravila u New Yorku, kako bi se vratila u Prištinu zbog jutrošnjeg napada na policiju.

“Ubistvo policajca i ranjavanje drugog na sjeveru Kosova, koje su planirale, orkestrirale i izvršile srbijanske kriminalne bande, napad je na red i zakon sjevera države, napad je na Kosovo. Ovi napadi ponovo dokazuju destabilizirajuću snagu kriminalnih bandi, koje organizuje Srbija, koji dugo vremena, kao što je dokazano napadima na KFOR, novinare i građane, žele destabilizirati Kosovo i regiju”, navodi Osmani na Facebooku.

federalna.ba/AA

Kosovo Albin Kurti