Na sjednici PIC-a jedna od tema izmjene Izbornog zakona BiH
(Izvor: AA/Arhiva)

Na sjednici PIC-a jedna od tema izmjene Izbornog zakona BiH

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), a jedna od tema trebala bi biti izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, nakon što je pravni tim Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini obavio konsultacije s predstavnicima političkih stranaka.

Također, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obavio je konsultacije i s predstavnicima međunarodne zajednice, a boravio je i na Strateškom forumu na Bledu gdje se sastao sa brojnim diplomatama s kojima je razgovarao upravo o ovim pitanjima.

U Hrvatskom narodnom saboru (HNS) očekuju da visoki predstavnik donese izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH koje bi osigure jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović uoči sjednice PIC-a izrazio je očekivanje da će visoki predstavnik "završiti započeti posao i donijeti odluke koje će omogućiti brzo formiranje vlasti nakon izbora".

- Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje Daytonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije visokog predstavnika - saopćio je.

S druge strane, među predstavnicima 'probosanskih' političkih partija nisu za nametanje bilo kakvih rješenja u ovom trenutku i smatraju da bi se time moglo izaći u susret Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Za Stranku demokratske akcije (SDA) nametanje odluke je neprihvatljivo, a članica Predsjedništva SDA Alma Čolo kaže da nije stekla dojam da će se ići u tom smjeru prije izbora, nego smatra da OHR želi saslušati političke aktere kako bi odlučio da li će naredne poteze povući sada ili eventualno poslije izbora.

- Ili da to prepusti čak političkim strankama pobjednicama izbora, da to bude njihov prvi zadatak nakon izbora u oktobru - izjavila Čolo, koja je bila u delegaciji SDA na razgovorima u OHR-u.

U Demokratskoj fronti smatraju da bi Christian Schmidt rješenjem koje bi išlo u korist HDZ-u "zakucao ekser u ideju građanske BiH".

- Ako već to želi, onda se treba raspisati sveopšti referendum na kojem će građani odlučiti da li žele građansku BiH jednakih pojedinaca ili etničke torove - kaže generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić.

Osim političkih stranaka, na konsultacijama u OHR-u bili su i predstavnici Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u BiH: Miro Lazović, Ivo Komšić, Abdulah Sidran i Emir Zlatar.

Optimistični, kažu da su obavili konkretne razgovore i ponudili konkretna rješenja za deblokadu Federacije, ali se nadaju nastavku razgovora i konačnom dogovoru pronalaska rješenja u ovom, kako kažu, političkom vrtlogu.

Kako Klix.ba saznaje, zemlje Organizacije islamske konferencije (OIC) koju čini većina zemalja islamskog svijeta, a koje u PIC-u predstavlja Turska neće podržati nametanje političkog segmenta izbornog zakona i Ustava FBiH.

Članice OIC-a podržavaju tehničke izmjene izbornog zakona, ali su trenutno protiv plana političkog nametanja, navodi se.

Opći izbori zakazani su za 2. oktobra, a predizborna kampanja zvanično počinje u petak, 2. septembra.

federalna.ba/Fena

OHR PIC izmjene Izbornog zakona
OHR saobraćajna nesreća
0 19.11.2022 14:11
Christian Shmidt Brisel izmjene Izbornog zakona
0 10.11.2022 15:14
Christian Schmidt OHR EUFOR Althea
0 03.11.2022 18:07
Šefik Džaferović OHR Vijeće sigurnosti UN-a
0 03.11.2022 12:22
OHR Christian Schmidt Ustavni sud FBiH
0 02.11.2022 16:57
Tineke Strik Christian Schmidt HDZ BIH izmjene Izbornog zakona
0 26.10.2022 09:00