Na Sajmu knjiga promoviran novi koncept časopisa 'Novi izraz'
(Izvor: Fena)

Na Sajmu knjiga promoviran novi koncept časopisa 'Novi izraz'

U okviru 33. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila promoviran je časopis za književnu i umjetničku kritiku “Novi izraz”, koji izdaje PEN centar u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o općoj promociji časopisa, s naglaskom na brojeve 81-82 i 83-84 iz 2021. godine.

Sekretarica PEN-a Lamija Milišić podsjetila je da Novi izraz kontinuirano prezentuje književnu produkciju u BiH i regionu kroz akademsku književnu kritiku od 1998. godine.

- Časopis izlazi dva puta godišnje i dostupan je u CEEOL i EBSCO online bazama podataka, a inovacijama koje su uvedene postao je dosta pristupačniji i savremeniji - kazala je Milišić.

Glavna urednica časopisa  Andrea Lešić-Thomas govorila je o novom, modernijem usmjerenju Novog izraza.

- Značaj Novog izraza je kontinuitet i reputacija. Ove godine obilježavamo 65 godina od osnivanja 'Izraza', čiji je duhovni nasljednik Novi izraz. Časopis nije izlazio samo u ratu, a od 1998. godine, i pored toga što su brojni časopisi postali žrtve haotičnog sistema finansiranja, Novi izraz izlazi u kontinuitetu - kazala je Lešić-Thomas.

Tokom trajanja Sajma, na štandu Međunarodnog centra za mir svi zainteresirani mogu preuzeti primjerak časopisa Novi izraz, saopćio je PR-tim Sajma.

federalna.ba/Fena

Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila časopis umjetnost kultura BiH PEN Centar Lamija Milišić Andrea Lešić-Thomas