videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Na referendumu u Bijeljini opozicija se bori za identitet i opstanak

SDS se nalazi pred velikim ispitom koji ih očekuje u Bijeljini, poslednjem i najjačem bastionu opozicije. Sa sjednice Predsjedništva SDS-a održane u Bijeljini jasna podrška Ljubiši Petroviću, gradonačelniku Bijeljine, no može li opozicija u RS-u izdržati ovaj test? I je li borba za Petrovića, zapravo, borba za opstanak opozicije? Koja je ovih dana pretrpjela nekoliko udaraca...

U Semberiji uzavrela politička situacija pred predstojeći referendum. No, pred ovaj vrlo bitan ispit koji SDS očekuje u Bijeljini najjača, opoziciona stranka u RS-u prvi put u svojoj historiji ostaje bez odbornika u Skupštini Banje Luke, nakon što je Aleksandar Petković donio odluku da ubuduće djeluje kao nezavisni odbornik. Je li Petrović bliže opozivu ili ostanku na funkciji, mišljenja javnosti su podijeljena

„Mislim da će ta borba za referendum – hoće li on ostati ili neće - da su to, ustvari, novi izbori. Ovo je po mom sudu velika prilika da se vidi snaga opozicije kojoj pripada Petrović i opozicije uopšte, koja je u jako lošem stanju i da se vidi ima li konačno SNSD kadra da konačno ima svog gradonačelnika“, objašnjava sociolog Drago Vuković.

Kružile su glasine da bi SDS mogao da gradonačelnika Petrovića pusti „niz vodu“ tako što će pozvati birače da glasaju „za“ opoziv. Ipak, u SDS-u čvrsto su stali uz gradonačelnika Ljubišu Petrovića i tvrde da je put kojim je on vodio Bijeljinu protekle dvije godine - put kojim treba da krene cijela RS.

„Imate sa jedne strane jedan politički koncept, sa druge strane drugi politički koncept. Dva potpuno različita politička koncepta, koji drugačije gledaju sadašnjost i budućnost RS-a, a za prošlost znamo i vidimo šta je prošlost ovih 16 godina vođenja RS-a sa svim negativnim trendovima, od demografske slike, ekonomskog statusa ljudi, poskupljenja struje, goriva, odliv stanovnika i mnogo toga. Ali to je proizvod vlasti RS-a od strane SNSD-a sa svojim političkim satelitima“, poručuje Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik ističe kako u Bijeljini nisu rješavani gorući problemi te da ne postoji nikakva komunikacija sa organima entiteta: „Ta prepotencija i arogantnost je samo štetila Bijeljini ne zato što smo se mi nešto revanširali, mi smo i dalje ovdje ostali veoma prisutni“.

Građani Bijeljine na referendumu u martu će se izjasniti hoće li Petrović ostati gradonačelnik Bijeljine.

„Ono što je najbitnije jeste da građani u što većem broju izađu na referendum, iskažu svoju slobodnu volju, opredjeljenje, jesu protiv opoziva ili su za opoziv, ali je bitno da građani iskažu svoje slobodno mišljenje“, poručuje Petrović.

Miličević dodaje kako će SDS učiniti da se, zajedno sa ljudima iz Bijeljine, organizuje potpuno fer i transparentne odnose, gdje će volja građana koji žive na teritoriji Bijeljine biti ispoštivana: „Kad to kažem, mislim da možemo sa sigurnošću tvrditi da smo spremni da zaštitimo svaki glas“.

Odnedavno je stranica SDS-a ugašena, domen onemogućen, a stranka je dobila obavještenje da je razlog taj što se nalazi na OFAC-ovoj crnoj listi, što predstavlja još jedan udar na najjaču opozicionu stranku. Opoziv gradonačelnika, tvrde analitičari, dolazi u nepovoljnom trenutku za opoziciju koja je izgubila prethodne izbore. Nakon toga je u PDP-u došlo do sukoba između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića, a u SDSU proces izbora novog predsjednika. Tako se, tvrde, na referendumu u Bijeljini opozicija bori za svoj identitet i opstanak.

federalna.ba

Bijeljina izbori referendum
Tajland izbori
0 21.03.2023 13:11
Bijeljina opoziv Ljubiša Petrović
0 19.03.2023 21:05
Bijeljina referendum opoziv Ljubiša Petrović
0 19.03.2023 20:31
Bijeljina referendum opoziv Ljubiša Petrović
0 19.03.2023 17:13