videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Na radost svih, nastava u SBK-u se odvija u školskim klupama

Za učenike koji nastavu pohađaju po bosanskom planu i programu na području Srednjobosanskog kantona počela je nastava u drugom polugodištu. Iako je broj zaraženih i u ovom kantonu u porastu, učenici u svim školama su u školskim klupama.

Od gotovo 800 učenika Osnovne škole Travnik, raspoređenih u dvije smjene, tek mali broj njih jutros nije na nastavi. Za razliku od prethodne godine, kada su bili podijeljeni u dvije grupe, a polovinu nastave pratili online, sada nastavljaju, prema preporukama, na radost svih, u školskim klupama.

Direktor OŠ Travnik Dženan Aganović navodi kako u prvoj smjena, od oko 400 učenika, njih 15-ak je izostalo: „Nismo u prvom polugodištu nikad prekinuli nastavu ni u jednom odjeljenju zbog epidemiološke situacije. Sve radimo da spriječimo širenje zaraze u školi, iako je to teško“.

Početkom mjeseca drugo polugodište počelo je i za učenike koji nastavu pohađaju prema hrvatskom planu i programu. Kako nam je potvrđeno, za sada je epidemiološka situacija, i u ovim školama, stabilna. Izostanak od 10 do 20 % učenika, što zbog izolacija, a što zbog sezonske gripe, uobičajen je, kažu, za ovo doba godine. Ni nadležni ne razmišljaju o pooštravanju mjera.

„Ima dosta izostanaka, ima dosta sezonske gripe, ima i Covida. Ali još na preporuku kriznog stožera djeca idu redovito u školu. Još ne razmišljamo da promijenimo model pohađanja nastave“, kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a Bojan Domić (HDZ BiH).

Iako je klasična nastava model koji najviše odgovara svima, zdravlje je, ipak, ispred svega, smatraju u Aktivu direktora osnovnih škola, u kojem strahuju od odvijanja situacije u narednom periodu te mogućeg širenja zaraze među učenicima.

„Sa ministrom zdravlja i Kriznim štabom da se vidi šta u daljnjim nekim situacijama - imati neke scenarije, pa i neki loš scenarij, ne bi bilo loše biti spreman na sve to. Ono što sam siguran da jemala vjerovatnoća da izbjegnemo naglo širenje svih ovih virusa u ovom periodu“, kazao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola SBK-a Đenan Hodžić.

No, škole do sada nisu, barem kada je Srednjobosanski kanton u pitanju, bile veći izvori zaraze. Uz to, iako je broj aktivnih slučajeva dosegao 1.500, što je, istina, i najviše od početka pandemije, broj onih koji trebaju bolničko liječenje ne prelazi 10 %, što je nadležnima ohrabrujući podatak.

federalna.ba

nastava online nastava koronavirus SBK
žrtve pandemija koronavirus Kina virus Covid19
0 22.05.2022 08:43
Srbija žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus
0 21.05.2022 17:26
pandemija koronavirus Covid19 Crna Gora virus
0 21.05.2022 16:34
Joe Biden Pjongjang vakcine koronavirus
0 21.05.2022 11:27
Njemačka koronavirus Karl Lauterbach
0 19.05.2022 17:58