Na radionicama u Mostaru o unapređenju istraga i procesuiranju kaznenih djela vezanih za izbore

Na radionicama u Mostaru o unapređenju istraga i procesuiranju kaznenih djela vezanih za izbore

Radionice o efikasnosti istraga i procesuiranja kaznenih djela koji su prijetnja pravičnosti i integritetu izbora, održane su u utorak u Mostaru, a na njima su sudjelovali dužnosnici Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, preko 70 tužitelja i više od 80 predstavnika policijskih agencija iz BiH.

Radionice koje je organizirala Misija OESS-a u BiH pružile su platformu za razmjenu informacija o istražnim praksama, a rasprava je zaključena nizom preporuka o tomu na koji način se mogu unaprijediti istrage i procesuiranje predmeta vezanih za izborne prevare, priopćili su organizatori.

Vršiteljica dužnosti šefa Misije OESS-a u BiH Susan Penksa istaknula je kako je povjerenje u izbore temelj demokracije unatoč tomu što, kako tvrdi, u postojećem sustavu ima previše prostora za greške, neregularnosti i zlouporabu.

- Kao rezultat toga, nepovjerenje javnosti u izborni proces široko je rasprostranjeno, kako neposredno pred izbore tako i nakon izbora. Povjerenje se ne može ponovo uspostaviti bez javne odgovornosti, kako političkih subjekata i tijela izborne administracije, tako i pravosuđa – dodala je ona.

Penksa smatra kako će, u kontekstu predstojećih izbora i nakon njih, Bosni i Hercegovini biti potrebna velika predanost i odlučnost pravosuđa i policijskih agencija kako bi se spriječile i procesuirale različite vrste izbornih prevara.

- Središnje izborno povjerenstvo BiH trajno je opredijeljeno za sprječavanje svih zlouporaba vezanih za izborni proces. U cilju što bolje međuinstitucionalne suradnje potrebno organizirati što više ovakvih radionica, konferencija i sastanaka kako bi se razmijenila iskustva i podaci, te kako bi se pružile informacije relevantne pri sprječavanju krivičnih dijela u izbornom procesu - rekao je Suad Arnautović, predsjednik SIP-a BiH.

Glavni tužitelj Brčko Distrikta BiH Zekerija Mujkanović ističe kako je percepcija javnosti da izborni proces nije zakonit, pravilan i pravičan, te da je obilježen izbornim prevarama.

- Tužiteljstvo i policijske agencije su dužni, iz ugla svoje nadležnosti otkrivanja i gonjenja počinitelja kaznenih djela, dati svoj doprinos pravilnosti i pravičnosti izbornog procesa tako što će oni koji čine izborne prevare biti krivično procesuirani i osuđeni. Dobri rezultati u ovoj oblasti ojačat će povjerenje građana u izborni proces, te u isto vrijeme ojačati i ugled tužiteljstava i policijskih agencija u očima javnosti – ustvrdio je Mujkanović.

Misija OESS-a u BiH nastavit će pružati podršku Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na unapređenju procesa provedbe izbora, s ciljem jačanja integriteta i povećanja transparentnosti izbora te vraćanja povjerenja građana u izborni proces, navedeno je u priopćenju.

federalna.ba/Fena

Mostar radionice o efikasnosti istraga i procesuiranja kaznenih djela
Mostar inkluzija djece panel diskusija
0 22.11.2023 12:33
Mostar tenzije
0 21.11.2023 21:17
Mostar Vanjskotrgovinska komora BiH vinogradarstvo vina Vinska cesta Hercegovine
0 20.11.2023 18:36