Na protestima farmera poziv Putinu da 'zavede red' u Ukrajini i Poljskoj
(Izvor: WYBORCZA)

Na protestima farmera poziv Putinu da 'zavede red' u Ukrajini i Poljskoj

Protesti i blokade puteva traktorima u Poljskoj i Češkoj izmiču kontroli samih poljoprivrednika i sve češći su antiukrajinski izgredi, o čemu svjedoče baner u Poljskoj sa pozivom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da zavede red u Ukrajini i Poljskoj, kao i prijetnje u Češkoj da će na protestu pucati na ministre. Poljska policija zaustavila je u utorak u Šleziji traktor tokom protesta poljoprivrednika sa banerom: "Putine, zavedi red u Ukrajini i Briselu i u našoj vladi" i zastavom bivšeg Sovjetskog Saveza a organizatori su se odmah ogradili pravdajući se da ne znaju ko kakve poruke stavlja na svoj traktor.

"Postoje paragrafi za takve stvari, ko raspiruje mržnju podliježe kazni. Čekamo rezultat istrage tužilaštva. Uloga Agencije za unutrašnju bezbjednost je da razjasnimo da li je to pojedinačna glupost ili fragment veće cjeline", kazao je danas ministar koordinator obaveštajnih službi Tomaš Šemonjak.

U protestima u Poljskoj poljoprivrednici su već nekoliko puta izbacili na drum žito iz ukrajinskih kamiona a tokom protesta u utorak i iz vagona i to žitarice koje su bile namijenjene njemačkom tržištu. Na prvi izgred predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski reagovao je u ponedjeljak optužbama za manjak solidarnosti Poljaka sa napadnutom Ukrajinom u kojoj seljaci moraju da žanju ljetinu u pancir prslucima.

Zamjenik poljskog ministra poljoprivrede Mihal Kolodjejčak, nekadašnji lider AGROUNIJE koja je posljednjih godina u Poljskoj organizovala proteste i blokade, poručio je Zelenskom da "gleda svoja posla" i da mu je pametnije da se pozabavi popunjavanjem redova svoje armije. "Lopta je sada na strani Ukrajine. Vidjećemo da li će htjeti da se dogovore. Ako to ne uspije poljska vlada spremna je da uvede nove limite. A da li je problem poljoprivrede samo uvoz iz Ukrajine? To je izašlo na površinu danas, sutra će da tržištem u Poljskoj vladaju trgovinski lanci ili da postoji Zeleni dogovor EU. Želim da riješimo problem", kazao je Kolodječak televiziji Polsat.

Protesti poljoprivrednika zbog obaveza koje im nameće Zeleni dogovor EU, recimo da dio zemljišta ostave kao neobrađene ledine ili da ne koriste neke pesticide, dok poljoprivredni proizvodi iz Ukrajine ili Latinske Amerike takva ograničenja i troškove nemaju, postaju u Poljskoj karta opozicije u kampanji pred aprilske lokalne izbore.

U susjednoj Češkoj prečica su kojom marginalne radikalne i antisistemske stranke pokušavaju da uđu prvo u Evropski parlament, poslije i u nacionalni pošto im nije pošlo za rukom da antivakserske proteste ili demonstracije u jeku energetske krize pretoče u realne političke poene.  U ponedjeljak je u Pragu polovina poljoprivrednika koji su došli da traktorima blokiraju češku prestonicu već u podne prekinula protest i vratila se kućama kada su, kako su naveli, shvatili da su njihov protest protiv birokratije, zahtijeva Zelenog ugovora i nekontrolisanog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda otele antisistemske stranke, vezane ranije za antivaksersku scenu i antiukrajinske proteste.

Od tog protesta, čiji organizator je, između ostalog i agro-tajkun Zdenjek Jandejsek čiji koncern je kao i ostala velika gazdinstva za razliku od malih i srednjih gazdinstava u Češkoj enormno profitirao od energetske krize i inflacije koja je uslijedila, distancirala se većina poljoprivrednika koje predstavljaju Agrarna komora, Poljoprivredni savez i Asocijacija privatnih poljoprivrednika.

Poljoprivrednicima koji su napustili protest smetalo je i skandiranje "Češka Česima", tipično za demonstracije ekstremista i radikalnih nacionalista ili prijetnje pred protest na društvenim mrežama da će zajedno sa seljacima otići pred vladu s vatrenim oružjem. Policija je uhapsila jednog Čeha koji je prijetio pucnjavom na ministre jer je tokom pretresanja stana našla kod njega municiju i automatsku pušku bez legalne dozvole.

federalna.ba/Beta

Poljska Češka poljoprivrednici protest