Na propalestinskim protestima u Meksiku sukob policije s demonstrantima

Ispred izraelske ambasade u glavnom gradu Meksika Mexico Cityju propalestinski demonstranati sukobili su se s policijom.

Stotine demonstranata okupile su se u utorak pozvajući Vladu da prekine diplomatske odnose s Izraelom. Noseći palestinske zastave i skandirajući slogane podrške Palestini, demonstranti su pokazali solidarnost s građanima Gaze i Rafaha zbog nedavnih napada. Pozvali su vladu da "proglasi Palestinu državom sa svim pravima".

Demonstranti su pokušali da uklone ograde, što je dovelo do sukoba s policijom.

"Užasno je da se to i dalje događa, da Sjedinjene Američke Države to i dalje odobravaju, a da Evropa šuti. Ovo je brutalnost naše civilizacije, civilizacije koja danas vlada nama i svijetom", rekao je Gilberto Garcia Mora, jedan od demonstranata.

Nora Marijana Vidal rekla je da ne može živjeti u svijetu u kojem je sve nepravedno. Istakla je da nema opravdanja za izraelsku brutalnost, kao i da se stidi svijeta u kojem živi.

Kancelarija za medije Vlade u Gazi saopštila je da je u izraelskom napadu na kamp za raseljene u Rafahu u blizini logističke baze UNRWA u Tal al-Sultanu tokom vikenda ubijeno najmanje 45, a ranjeno 250 osoba, uglavnom djece i žena.

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

Meksiko Palestina protest
Meksiko ubistvo gradonačelnik
0 18.06.2024 10:32
protest Pariz krajnja desnica desnica
0 15.06.2024 17:01
SAD Antony Blinken Palestina
0 11.06.2024 20:54
Palestina Izrael Gorivo nestašica
0 10.06.2024 12:38