Na poligonu za borbenu obuku OSBiH 'Manjača' počela vježba 'Dinamičan odgovor 23'

Na poligonu za borbenu obuku OSBiH 'Manjača' počela vježba 'Dinamičan odgovor 23'

Na poligonu za borbenu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) na Manjači danas je počela  vježba ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 23 5/6“ po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), u kojoj učestvuju 5. i 6. pješadijska brigada OSBiH.

Ovo je po prvi put da se na nacionalnom nivou organizira ovakva vrsta vježbe, gdje se prema NATO standardima provjerava nivo obučenosti i osposobljenosti pripadnika OSBiH primjenjujući već spomenuti koncept operativnih sposobnosti, a ovaj način ocjenjivanja primjenjivan je tokom vježbi ocjenjivanja naših deklarisanih jedinica, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U vježbi učestvuju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima i uz nadzor ocjenjivača iz sastava Komande za obuku i doktrinu OSBiH.

Prvo su ocijenjene komande brigada, a ono što slijedi u narednim danima jesu vježbe i aktivnosti u kojima će biti provjerene tehnike, taktike i procedure uz pomoć kojih će biti procijenjen i ocijenjen stepen obučenosti i osposobljenosti komandi bataljona i samih pripadnika ovih jedinica.

Nakon što je prošle godine bataljonska borbena grupa lake pješadije prošla ovakvu vrstu ocjenjivanja, uz prisustvo ocjenjivača iz NATO zemalja i zemalja partnera, ove godine će to realizirati samo i isključivo ocjenjivači iz sastava OSBiH koji će provjeriti nivo obučenosti i osposobljenosti pomenutih jedinica.

Početak vježbe „Dinamičan odgovor 23 5/6“ pratili su komandant OK OSBiH generalmajor Radovan Ilić sa zamjenicima generalom Kolendom i brigadirom Lubenovićem u prisustvu komandant 5. pješadijske brigade brigadira Emira Klike, komandanta KOiD-a brigadira Blavickog i komandanta brigade ZSiPZO brigadira Krajšumovića, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Oružane snage BiH Manjača NATO