videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Na području SBK-a počela nova školska godina, broj učenika u padu

Za oko 26.000 učenika 50 osnovnih i 30 srednjih škola s područja Srednjobosanskog kantona danas je počela nova školska godina. Iako je prvačića više za oko 100, ukupan broj učenika i dalje pada, te je ove godine za razliku od prethodne, u školskim klupama oko 1.000 učenika manje. Srednjoškolci i dalje uglavnom biraju zanimanja inatresantna tržištu rada zemalja zapada.

Posebno svečano bilo je danas u Osnovnoj školi Travnik, jer je generacija upisanih prvačića najveća u posljednjih desetak godina. Škola je postala bogatija za čak 104 nova učenika, raspoređena u dvije smjene.

"Gotovo jednako uzbuđenje sa roditeljima i djecom dijelimo i mi učitelji kad je u pitanju prijem đaka prvaka. U školi vlada praznična atmosfera, činimo sve da djecu opustimo i da im ovaj dan ostane u lijepom sjećanju", kazala je učiteljica Ajla Jašarević.

"U zadnjih 10 godina nismo upisali toliki broj učenika. Šta su razlozi, mislim da na kraju nisu ni bitni, samo neka ima učenika. Učenici su raspoređeni u pet odjeljenja, po 21 učenik", naveo je direktor Osnovne škole Travnik Dženan Aganović.

Nažalost, veći broj prvačića neće u velikoj mjeri zaustaviti negativne trendove smanjenja ukupnog broja učenika. Tako je ova škola u posljednju deceniju izgubila njih 150, te od nekadašnjih 950, danas ima oko 800 učenika. Slično stanje je i u drugim školama, dok je sve veći broj područnih škola s jednim učenikom, ili se gase.

"Ove godine imamo dva odjela prvačića, 24 učenika su upisana, što je skoro za polovinu manje nego što je bilo prošle godine. Prošle godine je bilo 42. Svake školske godine, otprilike nekih 20-ak učenika je manje", istakao je Anto Rajić, direktor Osnovne škole KŠC Petar Barbarić.

Najveće interesovanje srednjoškolaca je i dalje za medicinske škole, dok interes za gimnazije i zanate opada, kažu u Travničkoj mješovitoj srednjoj školi, u kojoj su nastavu počeli u starim prostorijama, očekujući završetak radova na novoj zgradi.

"Zbog velikog interesovanja za medicinsku školu, ove godine nismo mogli primiti sve učenike koji su konkurisali, pa je jedan dio upisao opću gimnaziju, filološku,  IT gimnaziju, a neki učenici su potražili u drugim školama neka druga zanimanja", kaže direktor Mješovite srednje škole Travnik Adnan Grabus.

"Moramo priznat, moramo se suočit s tim da školujemo srednjoškolce za ona zanimanja za koja i nemamo toliku potrebu. To je njihova želja, mi tu želju u velikoj mjeri poštujemo i onda dođe do ovakve situacije", navodi ministar obrazovanja, nauke, kultura i sporta SBK-a Bojan Domić.

I ove godine svim osnovcima osigurani su besplatni udžbenici, a novina je i sufinansiranje prijevoza, koji će, osim učenika osnovnih škola, imati i srednjoškolci iz porodica s više djece.

federalna.ba

SBK nova školska godina učenici
učenici računar Bosna i Hercegovina
0 30.11.2022 12:22
SBK Dom naroda delegati
0 29.11.2022 17:06
SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 19.11.2022 19:45