Na plaže Sydneya more i dalje izbacuje pakete kokaina
(Izvor: NSW POLICE)

Na plaže Sydneya more i dalje izbacuje pakete kokaina

Pet u plastiku umotanih paketa za koje se vjeruje da sadrže kokain izbacilo je more na plaže u Sydneyu, produbljujući dugotrajnu misteriju. Pronašli su ih posetioci plaže u Freshwater and Curl Curl u ponedeljak, a pakete - ukupno 5 kg - zaplijenila je policija.

Kažu da je to dio ogromne pošiljke kokaina koje more u dijelovima izbacuje od decembra. Australci su najveći korisnici kokaina po glavi stanovnika na svijetu, a slijedi ih Britanija, prema OECD-u. "Kako se istraga nastavlja, javnost se podsjeća da svaki sumnjivi paket prijavi vlastima", navodi se u saopćenju policije NSW-a u utorak.

Više od 250 kg kokaina pronađeno je duž obale Novog Južnog Walesa otkako je prvi paket primijećen u regionu Centralne obale - oko 90 km sjeverno od Sydneya - tri dana prije Božića. Od tada, paketi - većina malih, ali neki i do 39 kg - pronađeni su na više od deset plaža na 500 km obale.

Jedan spasilac se snimao kako „čupa“ jednu iz talasa u Bondiju na Novu godinu, a nedavno je još jedan paket pronađen na plaži Valla na srednjoj sjevernoj obali u martu.

Nejasno je kako „cigle“  završie u okeanu.

U januaru je policija NSW rekla Australijskoj radiodifuznoj korporaciji da vjeruje da droga potiče iz Južne Amerike i da je najvjerovatnije stigla do Australije preko teretnog broda.

"Ponekad vidimo gdje se predmeti namjerno bacaju u okean kako bi ih pokupio drugi brod", rekao je direktor Državne komande za zločine Jason Weinstein.

Neke od pronađenih paketa bile su prekrivene školjkama, što su detektivi analizirali i naveli da su paketi bili u vodi ne više od šest sedmica prije nego što su otkriveni.

Australci su konzumirali 16,5 tona metamfetamina, kokaina, heroina i MDMA do augusta 2023., navela je agencija za provođenje zakona -  što predstavlja povećanje od 17 posto u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

federalna.ba/BBC

Australija kokain