Na Orbanovoj teritoriji papa apelovao za otvorenost prema drugima
(Izvor: EPA-EFE/LUCA ZENNARO)

Na Orbanovoj teritoriji papa apelovao za otvorenost prema drugima

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo odao je danas počast u Budimpešti naciji "vezanoj za svoje korijene", ali je također pozvao Mađare da budu "otvoreni" prema svima, u prikrivenoj aluziji na antimigrantsku politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Vjersko osjećanje je snaga ove nacije tako privržene svojim korijenima. Ali krst, ... pored toga što nas poziva da se dobro ukorijenimo diže i pruža svoje ruke ka svima. Moja želja je da vi budete takvi, usidreni i otvoreni, ukorijenjeni i puni poštovanja", rekao je papa u obraćanju iz svog papamobila pred velikom masom ljudi koja se okupila da ga čuje.

On je blagosiljao Mađare na mađarskom "Isten éltessen!"

Papa je došao u posjetu od nekoliko sati u Budimpeštu da vodi misu na zatvaranju Međunarodnog euharističkog kongresa.

Papa se susreo s mađarskim premijerom Orbanom

Papa Franjo sastao se danas s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom tokom njegovog kratkog boravka u Budimpešti. Pojedinosti nisu objavljene, ali očekivalo se da će se na sastanku razgovarati o razlikama između pontifikovih stavova i nacionalističke i antimigrantske politike Orbana. Ured Orba...

Pri dolasku u Budimpeštu papa se sastao s Orbanom, a na sastanku je bio i predsjednik Janoš Ader i vatikanski zvaničnici. Sadržaj njihovih razgovora iza zatvorenih vrata nije objelodanjen.

Međutim, Orban, koji se protivi dolasku izbjeglica raznih vjera, za šta se zalaže papa Franja, napisao je na svom Facebook nalogu da je "tražio od pape da ne dozvoli da nestane kršćanska Mađarska".

Papa iz Budimpešte odlazi u Slovačku, gdje će biti u posjeti tri dana.

federalna.ba/Beta-AFP

papa Franjo Mađarska
Mađarska
0 21.09.2021 17:32
papa Franjo papa Mađarska Viktor Orbán
0 12.09.2021 12:38
Mađarska papa Franjo papa Viktor Orbán
0 12.09.2021 08:46