Na lokalnim izborima u Poljskoj vode opozicioni konzervativci Kačinjskog
(Izvor: EPA-EFE/Radek Pietruszka)

Na lokalnim izborima u Poljskoj vode opozicioni konzervativci Kačinjskog

Na lokalnim izborima za odbornike regionalnih i opštinskih skupština i gradonačelnike prema izlaznim anketama vodi opoziciona stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog s osvojenih 33,7 posto glasova, dok je Građanska koalicija premijera Donalda Tuska na drugom mjestu s 31,9 posto glasova.

Vladajuća koalicija proevropskih demokratskih stranaka, prema prognozi na osnovu anketa na biralištima za javni TV servis TVP i privatne televizije TVN i Polsat, osvaja, ipak, većinu i na lokalnim izborima pošto je demokršćanska koalicija Treći put osvojila 13,5 posto glasova, a ujedinjena Ljevica 6,8 posto.

Sadašnja opozicija, koja je do parlamentarnih izbora prošlog oktobra osam godina vladala Poljskom na ovim lokalnim izborima pobijedila je u šest vojvodstava, dok je na prethodnim lokalnim izborima 2018. godine osvojila vlast u devet regionalnih skupština od 16 - koliko Poljska ima.

Opozicioni radikalni nacionalisti iz stranke Konfederacija osvojili su, prema prognozi, 7,5 posto glasova, a nezavisni kandidati 2,7 posto.

Popularni gradonačelnik Varšave iz Tuskove Građanske koalicije Rafal Tšaskovski, ako se potvrde prognoze, može da računa na pobjedu već u prvom krugu i na drugi mandat na čelu poljske prijestonice s osvojenih 59,8 posto glasova.

Građanska koalicija trijumfovala je i u Gdanjsku, gdje je dosadašnja gradonačelnica Aleksandra Dulkjevič osvojila 62,3 posto glasova.

"Prije četiri mjeseca vikali smo radosno da smo osvojili Poljsku. Danas je najvažnija vijest: Rafal Tšaskovski potvrdio je da je lider Poljske lokalnih samouprava. 15. oktobar ponovio se u aprilu", čestitao je Tšaskovskom premijer Tusk.

Na ovim izborima nije se ponovila mobilizacija mladih birača koji su nakon osam godina vladavine Prava i Pravde i usmjerenja Poljske ka modelu Mađarske Viktora Orbana donijeli pobjedu proevropskoj demokratskoj opoziciji uz izlaznost od skoro 75 posto.

Na lokalne izbore izašlo je svega 51,5 posto od 29 miliona registrovanih birača, a među mladima do 29 godina starosti svega 38,6 posto.

Djelimični rezultati izbora biće poznati u ponedjeljak, a u gradovima i opštinama gdje nijedan kandidat nije osvojio preko 50 posto glasova drugi krug održaće se 21. aprila.

federalna.ba

Poljska izbori
izbori bojkot Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 17.05.2024 20:09
izbori Mreža
0 14.05.2024 20:51
poljoprivrednici štrajk glađu Poljska
0 14.05.2024 14:04