Na Kupresu održan Qpres Enduro – prva MTB enduro utrka u BiH

U prelijepom ambijentu ski terena „Kraljice“ podno Stožera na Kupresu je održan Qpres Enduro, prva rekreativna MTB enduro utrka u BiH međunarodnog karaktera. Natjecanje se odvijalo u tri kategorije: seniori, juniori i žene, a upriličen je i sajam domaćih proizvoda i rukotvorina. Želja organizatora Kupres MTB Trailsa i Udruge Organon je redovitom organizacijom Enduro utrke obogatiti ljetnu turističku ponudu Kupresa, Kantona 10 i BiH.

Osnovna misija organizatora bila je pružiti priliku amaterima i profesionalcima da provedu dva dana na Kupreškoj visoravni, voze brojne staze i druže se s drugim entuzijastima. Prvo izdanje utrke okupilo je 42 natjecatelja i brojne posjetitelje.

- Natjecatelji dolaze iz šest zemalja: Crne Gore, Srbije, Slovenije, Makedonije, Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sve je prošlo u najboljem redu, zadovoljni smo odazivom s obzirom na to da je ovo prvi put – ističe Marijan Lozančić, jedan od organizatora Enduro utrke

- Staze su bile izvrsno pripremljene, svaka čast organizatoru, Kraljici i svima drugima. Lift radi, prva liga. Ovoga nemamo u krugu od 500 km da imamo lift za bicikliste i nekakav bike park i nadam se da će se to još više razvijati, jer to je budućnost – navodi Ivo Jarić, pobjednik u seniorskoj kategoriji iz Hrvatske.

- Oni vjeruju u to, ja im vjerujem isto. Ovo je pokazalo da ima još uvijek onih koji su zainteresirani za ovakav način biciklizma, a ovo je u biti nastavak događanja i onog što možemo pružiti za ljetni turizam – poričio je Zdravko Mioč, načelnik Općine Kupres (HDZ BiH).

Od tri prijavljene sudjelovala je samo jedna natjecateljica. Premda početnica, uspješno se izborila sa zahtjevnom stazom.

- Iskreno, ja sam prošle sedmice prvi put sjela na bicikl i krenula da se spuštam. Moj momak se ovim bavi pa sam i ja pokušala i dopalo mi se. Zanimljivo je, zahtjevno fizički, što mi prija, a i avanturistički je – priča Stanislava Perković, natjecateljica iz Bijeljine.

Uz Ivu i Stanislavu u kategoriji juniora na pobjednički tron stao je Ammar Mataradžija. Posjetitelji su na obližnjem sajmu mogli kušati mliječne delicije, kupiti lovački nož ili se okušati u bacanju vikinške sjekire uz kratku poduku onoga koji ih izrađuje - Duvanjskog Vikinga.

federalna.ba/Željka Mihaljević

Qpres Enduro Kupres MTB bicikl biciklizam
Kupres snijeg skijaška sezona
0 24.11.2023 11:06
Kupres spomenik koscu
0 07.11.2023 17:26
Tour of Turkiye Turska biciklizam Biciklisti Alexey Lutsenko
0 15.10.2023 17:27
Lejla Njemčević biciklizam
0 18.09.2023 12:59
Balkansko biciklističko prvenstvo Blidinje BIKE Festival Hercegovina biciklizam
0 07.09.2023 22:23