Na Kosovu još jedno ubistvo žene od strane supruga, drugo za četiri dana
(Izvor: Ilustracija)

Na Kosovu još jedno ubistvo žene od strane supruga, drugo za četiri dana

Na Kosovu se jutros dogodilo još jedno ubistvo žene, koju je upucao njen muž, samo četiri dana nakon što je, takođe, muž ubio ženu u Uroševcu.

Kosovska policija je potvrdila da se ubistvo dogodilo jutros oko 8 časova u jednom stanu u ulici Bila Klintona u Peći.

“Policija je odmah izašla na lice mjesta, kao i ljekarska ekipa, koja je konstatovala smrt nastradale. Osumnjičeni u ovom slučaju je uhapšen i nalazi se u prostorijama Policijske stanice u Peći“, saopštio je portparol policije za region Peći Driton Rugova.

Portparol Osnovnog tužilaštva u Peći Shkodran Nikci potvrdio je za Anadolu da je ubistvo žene u Peći počinjeno iz vatrenog oružja. Nikci je rekao da je osumnjičeni uhapšen.

„Glavni tužilac i tužilac za teška krivična dela zajedno sa svim relevantnim policijskim jedinicama su na licu mjesta gdje se sumnja da je suprug ubio suprugu. Osumnjičeni je uhapšen i oduzeto mu je oružje, a na licu mjesta se vrše svi neophodni uviđaji“, rekao je Nikci.

Prethodno je u petak, 12. aprila, 21-godišnjakinju iz vatrenog oružja ubio muž sa kojim je bila u procesu razvoda u Centru za socijalni rad u Uroševcu. Tom prilikom je ranjen i ženin maloljetan brat. Počinilac ubistva je i u tom slučaju uhapšen.

- Brojne reakcije zvaničnika -

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, drugog dana Međunarodnog Foruma za žene, mir i bezbjednost, reagovala je poslije strašne vijesti o ubistvu žene u Peći, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

“Nažalost, danas smo se svi probudili sa strašnim vijestima o ubistvu žene od strane njenog muža. Ovaj strašni fenomen koji ranjava naše društvo i našu državu, ovaj femicid koji je, nažalost, dostigao izuzetne razmjere, mora se zaustaviti po svaku cijenu i jedini način da se zaustavi je ako se svi ponovo probudimo kao društvo, kao država i kao nacija“, rekla je Osmani.

Predsjednica je pozvala sve aktiviste civilnog društva, bezbjednosne i pravosudne institucije, građane, žene i muškarce da se ujedine protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Svako od nas ima dužnost da se bori protiv ove pojave i zaštiti djevojke i žene, i da zaštiti sve građane naše zemlje“, naglasila je Osmani.

Ovim povodom reagovala je ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu koja je pozvala na sastanak ministra unutrašnjih poslova, vršioca dužnosti direktora Kosovske policije, predstavnike pravosuđa. Hazhiu je takođe zakazala sastanak međuministarske grupe.

”Jutros je u Peći jedan muškarac ubio ženu, samo četiri dana nakon što je ženu takođe ubio muškarac u Uroševcu. Ovo je veoma teško. To je šokantno. To je veliki bol. To je nepodnošljivo”, napisala je Haxhiu na Facebooku.

Poručila je da nema drugog načina osim da se kosovske institucije bezkompromisno bore protiv ovih pojava, te da država neće tolerisati bilo kakvu vrstu nasilja muškaraca nad ženama.

“Uprkos posvećenosti, preduzetim mjerama, kampanjama pokrenutim u cilju rodne ravnopravnosti, ubistva žena se nastavljaju. Nasilnici su često postajali ubice upravo zbog nepostojanja adekvatnog kažnjavanja od strane nadležnih institucija. Ubistva žena u Republici Kosovo postala su fenomen koji prevazilazi svaku zabrinutost”, navela je Haxhiu.

federalna.ba/AA

Kosovo ubistvo žene
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11
Miroslav Lajčak Peter Stano Srbija Kosovo
0 15.05.2024 20:14
Vjosa Osmani Frank-Walter Steinmeier Kosovo Vijeće Evrope
0 15.05.2024 11:45