videoprilog Alema Dedića (Federacija danas)

Na izbornim spiskovima i ovaj put preminule osobe, porodice ogorčene

Izborni dan u Bihaću obilježile su objave građana na društvenim mrežama koji tvrde da se na izbornim spiskovima nalaze preminule osobe. Pored Bihaća, preminule osobe na biračkim spiskovima ove su godine potvrđene i u općini Visoko te u Tuzli, Zenici, Novom Gradu, Palama i Čelincu.

Ovu nepravilnost građani su utvrdili putem SMS poruka, odnosno usluge koju CIK pruža građanima.

"Zašto ih nisu skinuli sa CIK-ove liste, ako su mi oca i majku skinuli s penzije, ako sam ih odjavila u općini, ako sam ih u CIK-u odjavila, ako ih nema nigdje – u mezarlucima su u Kulen-Vakufu, brat na Humcima. Nema ih, ne hodaju ulicom, ne postoje. Zašto ih nisu skinuli s biračkog spiska? Otkud onda da CIK meni pošalje da oni glasaju. Da li će to glasati neko 'glasati' u odsustvu za njih?", pita Mediha Galijašević, kćerka i sestra preminulih sa glasačkog spiska CIK-a.

I Himzija Kajtezović Mahmić je na spisku našla imena svoje majke i muža koji su prije nekoliko godina preminuli.

"Pozvala sam CIK, rekli su mi: Oni su mrtvi, ne mogu glasati. Ako ne mogu glasati, ne trebaju biti prijavljeni, otkud informaciju da mogu dobiti porukom da glasaju. Iz mog nekog straha da glasovi ne budu zloupotrebljeni jer ne znam tamo iza šta se u Sarajevu dešava, ko je odgovoran. Prijavila sam MUP-u, zvala i Tužilaštvo kako bih mogla podnijeti prijavu i tamo", kazala je Himzija Kajtezović Mahmić, supruga i kćerka preminulih sa glasačkog spiska CIK-a.

U Gradskoj upravi u Bihaću su kazali kako osoba nakon smrti odmah upisuju u matičnu knjigu umrlih te taj papir dostavljaju u Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova, ali ne i CIK-u.

"Gradska administracija ne ulazi u razloge zbog kojih se dešava ta pojava, ali u svakom slučaju mi nismo odgovorni za to jer poslove obavljamo u skladu s procedurama i propisanim rokovima tako da uzroke te pojave treba tražiti kod drugih nadležnih organa. Prvenstveno bi trebala to biti Centralna izborna komisija", istakla je pomoćnica gradonačelnika Bihaća Alisa Mahmutagić.

Srodnici preminulih se pitaju da li je ovo propust odgovornih ili manipulacija?

"To je skrnavljenje umrlih jer je to porodica, to je svetinja i zašto su na spiskovima ako ne trebaju biti tu", dodaje Kajtezović Mahmić.

Osim ostalog, CIK je izdao naredbu za otvaranje vreća s izbornim materijalom u Bosanskoj Krupi na osnovu 42 zahtjeva. Kako je kazao Senad Harčević, predsjednik GIK Bosanska Krupa, ovo se odnosi na moguće nepravilnosti u pripremi izbornog materijala i obrazaca, a ne na sam proces glasanja.

federalna.ba

izbori spiskovi preminule osobe
Ekvitorijalna Gvineja izbori
0 21.11.2022 11:26
koalicije izbori vlast
0 15.11.2022 20:44
Nataša Pirc-Musar Slovenija izbori
0 13.11.2022 20:35