videoprilog Jelene Batinić (Dnevnik 2)

Na izbore neće po Schmidtovim pravilima, ali se za njih pripremaju

Opozicija u RS-u neće se odazvati na poziv predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića na konsultacije o eventualnom bojkotu lokalnih izbora koje je raspisala Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Ovaj poziv je predstava za naivne u kojoj nećemo učestvovati, jasni su opozicionari. Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić uputio je i zvaničan poziv za ponedjeljak, na kome su trebale da se pojave sve političke partije s republičkog i lokalnog nivoa.

Stranke vladajuće većine, predvođene SNSD-om, koje pozivaju opoziciju na bojkot lokalnih izbora već su ušle u proces prijavljivanja za izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH. Toliko o Izbornom zakonu RS-a i bojkotu izbora po Schmidtovim i CIK-ovim pravilima. Poziv na sastanak je samo još jedna manipulacija, stava je opozicija.

„Oni koji su se busali u prsa junačka s Dodikovim izbornim zakonom, kako će krivično goniti sve koji izađu po nekom drugom zakonu, sada, očigledno, traže način i mehanizam kako da sa što manje štete izađu na izbore. Ali kako sad to narodu objasniti - zašto je stalo busanje u prsa, podvio se i rep i izlazi se po pravilima po kojima je CIK raspisao izbore“, kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

„S obzirom na to da su shvatili da javnost nije nasjela na lažnu patriotsku priču o organizaciji lokalnih izbora po Izbornom zakonu RS-a, sada pokušavaju da opoziciju uvuku u novu zamku nacionalnog jedinstva, koje SNSD ruši godinama unazad. SNSD i njegovi sateliti neka sami gutaju svoje žabe“, poručio je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Poziv Stevandića kategorično je odbio i lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović, koji Miloradu Dodiku poručuje da sam mora da se valja u blatu u koje je upao. Vlast je izgubila kompas, kaže Branislav Borenović, koji tvrdi da su upravo oni odgovorni što nemamo, kako je rekao, domaći izborni zakon Bosne i Hercegovine.

“Jedan dan izlaze na izbore, jedan ne izlaze, treći dan gutaju žabe, četvrti dan krokodile, peti dan odlažu izbore na osnovu papirića koji Dodik proslijeđuje Stevandiću na pola pres-konferencije. Radi se o vrlo neozbiljnim ljudima“, dodaje Borenović.

 Odbijanje opozicije da dođu na konsultacije vladajući ističu kao dokaz njihove saradnje sa strancima.

„Po modelu koji je od ranije ustrojen, prvo se javi gospodin Vukanović, onda on prijeti ostalima u opoziciji da će ih napasti ako ne slijede taj stav jer njega međunarodna zajednica pokušava afirmisati kao nekog budućeg vođu opozicije. Imali smo reakcije koje su neprimjerene, vrlo uvrijedljivog karaktera, koje nemaju nikakve veze s racionalnim razmišljanjem oko izbora“, naveo je Nenad Stevanić, predsjednik US-a.

„Naš prijedlog je da se na izborima ne učestvuje po zakonima koje je predložio i odlukama koje je predložio visoki predstavnik. Tražimo, a to je moguće bezbijediti samo ukoliko sve političke partije u RS-u prihvate da RS ima pravo da provede izbore u skladu sa svojim zakonom“, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Ispružena ruka opoziciji je provjereni scenario koji vladajuće stranke u RS-u koriste već dugo, kako bi sebe opravdale pred javnošću, sada zato što izlaze na izbore po tzv. „Schmidtovom zakonu“.

„Opozicija se po ko zna koji put targetira kao izdajnička, kao neko ko šuruje sa strancima i kao neko ko priznaje Christiana Schmidta za visokog predstavnika, što je u ovim - ‘sudbonosnim trenucima za RS' - neoprostivo“, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

Da li će vladajuće stranke učestvovati na izborima znaće se nakon višestranačkih pregovora u ponedjeljak. Ako je suditi po objavama i izjavama, jasno je da su spremni da na izbore izađu i prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. Tome u prilog ide i preuranjena kampanje Dodikovih koalicionih partnera iz DNS-a. Uz kršenje predizborne kampanje, idu u predizborne trgovine, tako je kompletan odbor DNS-a u Laktašima prešao u US Nenada Stevandića.

Do 6. oktobra gledat ćemo ko će čije žabe gutati. Izvjesno je jedno - da građani odavno gutaju žabe politike, a pitanje je do kada će građani šutjeti na male plate, penzije i lošu ekonomsku politiku.

federalna.ba

izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
Emmanuel Macron poziv pregrupisavanje stranke izbori
0 12.06.2024 12:56
Okružno javno tužilaštvo Bijeljina Milorad Dodik Srebrenica
0 11.06.2024 20:31
CIK BiH SIP BiH tehničke izmjene Izborni zakon BiH Izborni zakon
0 11.06.2024 19:36