videoprilog Adise Šehić (Federacija danas)

Na Igmanu se gradi najsavremenija pritvorska jedinica

U oktobru prošle godine na Igmanu je počela gradnja najsavremenije pritvorske jedinice. Nakon izgradnje ovog objekta bit će stvoreni uvjeti za proširenje Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, čiji je centralni objekt odavno prebukiran. Naša ekipa je provjerila kako napreduju radovi na ovom objektu. Do sada kamere tamo nisu ušle.

Na 3.500 kvadratnih metara gradi se objekat u kojem će biti smješteni zatvorenici Općinskog i Kantonalnog suda. KPZ Sarajevo jedan je od najvećih pritvorskih jedinica na Balkanu po broju primljenih osuđenika, zbog čega će proširenje kapaciteta donijeti brojne olakšice.

“Mislim da će to mnogo rasteretiti sistem jer do sad se dešavalo da osuđene osobe koje treba da se jave na izdržavanje kazne su na slobodi zbog nedostatka kapaciteta. Po mojim informacijama, dolazilo je do zastarijevanja kazni. Međutim sa otvaranjem ovog objekta neće do toga dolaziti jer mislim da se radi o pritvorskoj jedinici koja će imati oko 160 ćelija”, navodi Sakib Junuzović, šef Odsjeka za osiguranje u objektu Igman KPZ Sarajevo.

Šefica Odsjeka za upravo-pravne i kadrovske poslove u KPZ Sarajevo Džano Zana ističe kako će nakon proširenja kapaciteta bit rasterećena ustanova koja postoji više od 100 godina – te da to biti veliko rasterećenje i za pravosuđe.

U zatvorskom objektu Igman prema zatvorenicima se postupa u skladu s konvencijom o ljudskim pravima. Svi osuđenici su radno angažovani. Oni imaju aktivnosti u različitim radionicama, bave se i poljoprivredom, a dobra koriste za potrebe zatvora. U slobodno vrijeme se bave sportskim aktivnostima. Povećanje zatvorskih kapaciteta podrazumijevat će i povećanje broja policijskih službenika, kojih je i u ovom trenutku nedovoljno, i to u svim policijskim institucijama i agencijama.

“To je i najvažnije, da ima određen broj i zadovoljavajući broj policajaca, kako je i planirano”, dodaje Junuzović.

Gradnja ovog zatvorskog kompleksa finansira se iz sredstava Vlade Federacije i IPA fondova. Svi smještajni zatvorski kapaciteti bit će prema zatvorskim normama Evropske unije. Uspostava rada novog zatvorskog kompleksa početak je pravosudnih reformi, poručuju iz KPZ Sarajevo.

federalna.ba

Igman zatvor
Kolumbija pobuna zatvor
0 28.06.2022 13:25
Alexey Navalny zatvor
0 15.06.2022 11:35
nogomet fudbal Igman Konjic
0 05.06.2022 19:23
bijeg iz zatvora bijeg zatvor Palestina Izrael
0 22.05.2022 15:31
mačke zatvor ptice
0 18.05.2022 14:32
El Salvador spontani pobačaj zatvor
0 11.05.2022 09:04