"Ljudski je sjetiti se svih koji su dali živote za BiH"

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović položili su danas, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, cvijeće na Spomen-obilježje poginuloj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995..

Cvijeće na Spomen-obilježje poginuloj djeci Sarajeva položile su i brojne delegacije grada i Kantona Sarajevo, entiteta Federacije BiH i drugi.

Bećirović je tom prilikom uputio čestitku svim građankama i građanima kao i svim narodima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti BiH.

"Danas možemo svi u Bosni i Hercegovini biti ponosni na antifašiste koji su obnovili državnost Bosne i Hercegovine. Moramo reći da su antifašisti na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a pronašli jednu tačku sinteze, tačku spajanja i zajednički imenitelj. Mislim da i u 21. stoljeću građani i narodi Bosne i Hercegovine trebaju pronaći tačku sinteze, zajednički imenitelj, da se svi u Bosni i Hercegovini moramo okrenuti u pravcu izgradnje mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja. To treba svakom čovjeku u Bosni i Hercegovini", kazao je Bećirović u obraćanju nakon polaganja cvijeća.

Komšić je također čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim građanima Bosne i Hercegovine.

"Ljudski je sjetiti se svih onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, onakvu kakva je danas. Možda je nismo takvu zamišljali, ali je naša i valja je čuvati", rekao je Komšić, te je potom komentarisao i mogućnost da Bosna i Hercegovina u narednih mjesec dana dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji:

"Očekujemo da na sjednici Evropskog vijeća bude Bosni i Hercegovini dodijeljen kandidatski status. Ali kako god da bude valja nama ostati na tom putu bez obzira na sve. Mi nemamo drugog izbora nego ovu zemlju voditi prema Evropskoj uniji i NATO-u jer i jedna i druga integracija znači neku drugačiju i bolju Bosnu i Hercegovinu u budućnosti".

Nakon što su položili cvijeće i odali počast na Spomen-obilježju poginuloj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. delegacije su isto učinile i u Spomen-parku Vraca.

Povodom Dana državnosti BiH položeno cvijeće na mezarju Kovači

Brojne delegacije nekoliko nivoa vlasti, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine položile su cvijeće na mezarju Kovači u Sarajevu i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Cvijeće su, između ostalih, položili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i Milan Dunović, potpredsjednik entiteta Federacije BiH.

"Sedamdesetdevet godina nakon obnove državnosti Bosne i Hercegovine, na sceni kako u BiH tako i u nekim susjednim državama, ponovo imamo neke ideje koje pokušavaju napraviti destrukciju BiH. Slobodno se može reći da su to fašističke ideje, pogotovo je to važno da se kaže da današnji dan. Ono što mene često zabrinjava jeste ogromna doza šutnje u BiH kako mladih tako i ovih malo starijih. Zabrinjavajuća je i šutnja akademske zajednice", poručio je Dunović.

Mišljenja je da svi skupa, svi građani koji Bosnu i Hercegovinu osjećjau kao svoju domovinu, treba da probude patriotske ideje, da se ponovo oživi antifašistička borba i da shvatimo da je Bosna i Hercegovina danas u izuzetno teškom položaju.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić čestitala je građanima Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

"Čuvajmo i volimo svoju domovinu. Sretni smo što pripadamo generaciji koja svoju budućnost može graditi u našoj Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je srce Evrope, mi se tako osjećamo, mi pripadamo Evropi, kandidatski status je jedan podstrek, znak da Bosna i Hercegovina može bolje i jače i da pripadamo porodici evropskih naroda", poručila je Karić.

Bećirović i Komšić položili cvijeće kod Vječne vatre u Sarajevu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, položili su cvijeće na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu.

Program je počeo intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine te odavanjem počasti onima koji su dali živote za ovu zemlju. Uz Bećirovića i Komšića cvijeće kod Vječne vatre položili su između ostalih i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, ministar odbrane Sifet Podžić, predstavnici ostalih nivoa vlasti, delegacija Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) te predstavnici boračkih organizacija.

Bećirović i Komšić ranije danas su prisustvovali ceremoniji podizanja zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum, a položit će i cvijeće na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježju djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. te u Spomen-parku Vraca.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu, na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, počelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/AA

podizanje zastave brdo Hum Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Hrvatska
0 25.11.2022 22:39
ULUBiH Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 22:36
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 25.11.2022 20:24
BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine svjetski lideri čestitke
0 25.11.2022 20:16
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 19:54
Travnik Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 19:32