Prilog: Velida Kulenović

Na Filozofskom fakultetu u Zenici promoviran je udžbenik Njemačkog jezika za medicnare i zubne tehničare

Na Filozofskom fakultetu u Zenici promoviran je udžbenik Njemačkog jezika za medicnare i zubne tehničare urađen  po najnovijim didaktičko-metodičkim instrukcijama i preporukama te  predstavlja  zajednički  rad studenata Odsjeka za Njemački jezik sa profesorima ovog fakulteta.Udžbenik je dio projekta pod nazivom Čitati,podučavati i voljeti njemački jezik  u koji je uključeno pedesetak studenata ovog odsjeka.

Irma Terzić i Azra Porča učesnice su projekta koji promoviše njemački jezik, omogućava studentima da savremenim metodima nauče  gradivo za ispite te ovladaju kompetencijama koje zahtijeva tržiše rada.Ovakav način rada i pruža mogućnost da se više nauči kroz zanimljiv zajednički rad kažu ove dvije studentice.

-Naš zadatak je bio da prenesemo ono što imamo,našu kulturu,naše pjesnike,naše pisce i zaista imamo na što biti ponosni i ova zbirka jeste dokaz toga, međutim, pomalo je bio izazov prenijeti vjerodostojno ono što je napisano jer,znamo svi da se ponekad izgubimo u prijevodu.To i jest bio naš najveći izazov ali i ono što je posebno za naš jezik,njegova autentičnost,originalnost i težina koju svaka riječ u sebi nosi,kaže Irma, a Azra kaže da joj je projekt dao dodatnu motivaciju i inspiraciju za dodatno izražavanje jer, je izašla iz zone komfora koje nude časovi predavanja.

Projekt uključuje prevođenje najpoznatijih citata bosanskoherecgovačkih autora čime se  predstavlja i bosanska književnost.S druge strane prilagođena je i prevedena Šilerova drama „Intrige i ljubav“ koja na moderan način predstavlja prijateljstvo BiH i Njemačke.Sa studentima je nekoliko mjeseci radila profesorica Belma Polić koja kaže da će udžbenik biti od velikog značaja u školama ali i na  fakultetima.

- S obzirom da se radi o udžbeniku koji ne postoji dakle to je udžbenik, koji se može koristiti na medicinskim i zdravstvenim fakultetima i u srednjim školama, također na kursevima. Takvo nešto ne postoji, ja koliko raspolažem informacijama nastavnici i predavači koriste materijale sa interneta i neke strane udžbenike i ovo je itekako velika pomoć,navodi profesorica Polić.

Nove metode studiranja i učenja na Filozofskom fakultetu u Zenici posebno na odsjecima za strane jezike sve su više u primjeni, kaže dekanesa fakulteta prof  dr Alica Arnaut.

- Studenti imaju priliku da upoznaju različite aspekte djelovanja i rada koji nisu samo nastavnički i da postanu prepoznatljivi i na tržištu rada kada izađu iz naše institucije.Mi podržavamo sve takve projektne aktivnosti jer, studenti vole učestvovati u nečemu što nije samo nastava i učionica, a svako ubijeđenea sam da u takvim projektnim aktivnostima i više nauče nego u učionici kada mi stojimo pred tablom i govorimo im iz literaure koja je standardizirana,navodi profesorica  Arnaut  

 Udžbenik  će u digitalnom formati biti dostupan, a očekuje se i štampano izdanje.

njemački jezik Zenica Federalni radio udžbenik
Vijesti u 17 Federalni radio
0 07.08.2022 18:18
sport Federalni radio
0 07.08.2022 15:58
Samir Lemeš Federalni radio
0 07.08.2022 14:09
Vijesti u 12 Federalni radio
0 07.08.2022 12:20
sport Federalni radio
0 06.08.2022 23:32
Vijesti u 22 Federalni radio
0 06.08.2022 22:17