Na Bijelim vodama obilježena godišnjica oslobađanja Gojčinove ravni i Proskoka

Na Bijelim vodama obilježena godišnjica oslobađanja Gojčinove ravni i Proskoka

U organizaciji Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene "Lasta", danas je na lokalitetu Bijelih voda na Bjelašnici polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti obilježena godišnjica bitke oslobođenja Gojčinove ravni i Proskoka. Porodica, saborci i prijatelji danas su se još jednom prisjetili šehida i poginulih boraca, koji su dali svoje živote u akcijama koje su se vodile na lokalitetu Bjelašnice, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović u svom obraćanju prisutnima kazao je kako su ovakva mjesta stradanja trajni podsjetnik na žrtvu koju smo podnijeli.

- Često ponavljam kako smo platili visoku cijenu za slobodu koju i danas moramo da branimo, i najmanje što možemo da učinimo je da zajednički podsjećamo kako naši šehidi, i poginuli branitelji neće i ne smiju biti zaboravljeni. Zbog njih smo danas ovdje, i njima u čast njegujemo kulturu sjećanja. Oslobađanjem ovog lokaliteta, ponovo je vraćena veza sa Sarajevom, obzirom da je krenuo protok materijalnih dobara ali i prebacivanje ranjenika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Hvala našim 'Lastama', hvala našim šehidima, mi smo tu kako vi ne bi bili zaboravljeni - poručio je ministar Osmanović.

Na lokalitetu Gojčinove ravni nalaze se tri spomen-obilježja, iz tri bitke vođene za odbranu Bosne i Hercegovine.

U borbama za oslobađanje teritorije općine Trnovo živote su položili Antonio Badrov, Edin Duhović, Saša Petrović, Senad Džaferović, Ibrahim Ganić, Hazim Katkić, Suhbija Pribišić i Avdo Šabanović, koji su posthumni nosioci najvećeg ratnog priznanja "Zlatna policijska značka", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Bijele vode Gojčinova ravan Lasta Udruženje veterana Odreda policije za specijalne namjene "Lasta" Omer Osmanović Bjelašnica