videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

72 godine Muzičke škole u Brčkom

Muzička škola Brčko ove godine obilježava 72 godine postojanja i jedna je od najstarijih ustanova za formalno muzičko obrazovanje u Bosni i Hercegovini. Brojni talenti ove škole, za koju postoji veliki interes, redovno osvajaju nagrade na domaćim i međunarodnih takmičenjima. Zato se u narednom periodu planira unaprjeđenje ovog segmenta obrazovanja u Brčkom.

Osnovna muzička škola Brčko osnovana je davne 1950, a 72 godine postojanja obilježava raznim aktivnostima, kao što je nedavno predstavljanje monografije. Ova obrazovna ustanova ostvaruje velike uspjehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

„U Beogradu, na jednom od najvećih pijanističkih takmičenja u regiji za djecu, naše učenice su osvojile drugu i treću nagradu u konkurenciji oko 400 učesnika iz sedam zemalja“, kaže Jasmin Hasić, direktor Muzičke škole Brčko.

Učenica drugog razreda Lena Milojković osvojila je drugu nagradu u konkurenciji 45 učesnika, a učenica šestog razreda Ana Todorović treću nagradu u konkurenciji 27 učesnika.

„Lena Milojković je osvojila prvo mjesto u Bijeljini, Abu Dabiju, Brčkom, Makedoniji“, istakao je profesor klavira Dario Zombra.

Među brojnim talentima ove škole su i učenici koji su već završili jedan smjer, a sada se upisuju i na drugi.

„Instrument koji sam izabrala je flauta. Sada sam i ovu priliku iskoristila da se upišem na pjevanje", rekla je Anja Trifković, učenica Odsjeka za solo pjevanje. 

„Moja braća su išla u Muzičku školu, pa sam i ja imala želju da idem“, kazala je Irena Đurica, učenica Odsjeka za harmoniku.

Profesori uživaju raditi s talentovanom djecom.

„Prekrasno je. Svaki dan saznam i naučim nešto novo od svojih učenika. Radim već 11 godina. Moram da priznam da mi oni prave društvo i oplemenjuju dušu", navela je Aleksandra Lizdek, profesorica solo pjevanja.

„Kad radite posao koji iskreno volite, ništa nije teško", dodaje profesor Zombra.

Zbog svega navedenog, ukazala se potreba za osnivanjem srednje muzičke škole u Brčkom.

„Mislim da je izvjesno da ćemo u ovom mandatu stvoriti uslove da imamo srednju muzičku školu u Brčkom", istakao je gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić. 

Muzička škola Brčko trenutno ima oko 200 učenika, s tendencijom povećanja broja, a kolektiv je u posljednjih nekoliko godina podmlađen. Direktor ističe: ova obrazovna ustanova na putu je da postane broj u BiH u ovoj oblasti.

federalna.ba

Muzička škola Brčko