Muzička akademija u Sarajevu: Večeras Koncert u čast Blanki Danon
(Izvor: Muzička akademija UNSA)

Muzička akademija u Sarajevu: Večeras Koncert u čast Blanki Danon

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) u saradnji sa Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom “La Benevolencija” organizira koncert u čast sopranistici i vokalnoj pedagoginji Blanki Danon-Kurpjel koji će biti upriličen u petak, 17. novembra, u 19:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Koncert se realizira kao završna aktivnost seminara Olge Šober, nacionalne prvakinje opere Republike Hrvatske, sopranistice bogate internacionalne umjetničke karijere i vokalne pedagoginje, priređenog u periodu od 13. do 17. novembra 2023. godine na sarajevskoj Muzičkoj akademiji.

Ulaz na koncert je slobodan.

Mr. Blanka Danon - Kurpjel, vokalna pedagoginja i koncertna pjevačica - sopran (Sarajevo, 17. XI 1932) Nakon završenih šest semestara na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Julija Betetta/asistent Bruna Špiler, nastavila je studij i diplomirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi prof. Nikole Cvejića (1960), a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Brune Špiler (1968).

Od 1952. do 1958. bila je angažirana kao pjevač - solist u Pozorištu lutaka u Sarajevu. Od 1961. do 1963. radi u redakciji ozbiljne muzike na Radio Sarajevu, a istodobno djeluje honorarno na Muzičkoj školi u Sarajevu kao nastavnik solo pjevanja. Godine 1963. birana je za asistenta na Muzičkoj akademiji u Sarajevu – Odsjek za solo pjevanje za predmete Solo pjevanje i Osnovi vokalne tehnike, a 1969. za nastavnika u zvanju predavača sa samostalnom klasom za iste predmete.

Godine 1979. prestaje sa radom na Akademiji i prelazi na Muzičku školu u Sarajevu i radi kao nastavnik solo pjevanja gdje biva nagrađena Nagradom škole za svoj pedagoški rad. Godine 1979. nastavlja angažman na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je 1980. izabrana u zvanje vanrednog, a 1987. redovnog profesora za predmete Solo pjevanje i Metodika solo pjevanja. Na ovoj instituciji ostaje do umirovljenja 01.10.1989. godine.

Od 1981. do 1989. obavlja dužnost šefa Odsjeka za solo pjevanje. Od 1982. do 1985. angažirana je i na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu za predmet Tehnika glasa. Tijekom svog pedagoškog djelovanja pozivana je u rad žirija republičkih i saveznih natjecanja mladih jugoslovenskih umjetnika. Pedagoškim radom bavila se kontinuirano gotovo punih 30 godina i oformila generacije uspješnih pjevača, najviše opernih, a koji su već tijekom studija osvajali prestižne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima (Ljubljana, Skopje, Beč, Moskva, Busseto, Filadelfija), a potom postali solisti u opernim kućama, poput Gorana Simića (bas), svojevremeno solist Sarajevske i Bečke opere; zatim Vjere Miranović (dramski sopran), prvakinje Sarajevske, Novosadske i Beogradske opere (u mirovini), a koja je tijekom karijere bilježila gostovanja na svim opernim scenama bivše Jugoslavije, kao i opernim centrima u Europi; Vesna Baljak (sopran), prvakinje Osječke opere; Sanje Ostić (sopran), nekadašnje solistice Sarajevske opere, a sada redovnog profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu; Zorka Hunjak (sopran), nekadašnja solistica Sarajevske opere; Noris Mulabdić (sopran), također nekadašnja solistica Sarajevske opere i dr. Neki od njih su se posvetili pedagoškom radu i rade/ili su u Tuzli, Mostaru, Zagrebu, Beogradu, Nišu, Osijeku, Goeteborgu itd. Među njezinim srednjoškolskim učenicima u klasi ističe se ime Olge Šober, rođene Vulić (sopran), nacionalna operna prvakinja Republike Hrvatske i vokalna pedagoginja.

Napisala je priručnik i skripte Metodika solo pjevanja, Osnovi vokalne tehnike, kao i skriptu Tehnike glasa za potrebe studenata Akademije scenskih umjetnosti, nažalost, nikad objavljene.

Pored pedagoškoga rada, Blanka Danon – Kurpjel se intenzivno bavila i umjetničkom djelatnošću kao koncertna pjevačica lirsko/koloraturnog faha izvodeći vokalnu literaturu svih razdoblja počev od XVI st. do suvremenih domaćih i stranih kompozitora, ostvarivši solističke nastupe u muzičkim centrima bivše Jugoslavije, kao i gostovanjima u Moskvi, Lenjingradu, Vilniusu, Rigi, Briselu, Anversu, Liègeu, Zürichu, Parizu, Luxemburgu, Amsterdamu, Rotterdamu, Milanu, Ženevi, Brightonu, Birminghamu i Londonu, nastupajući najčešće uz pratnju čembala, klavira, kamernih orkestara ili kao član malih, kamernih ansambala. Za Arhiv Radio Sarajevo (162 minute), Beograd, Bukurešt i Ženeva i tadašnju jugoslovensku televiziju (Beograd, Zagreb, Ljubljana) snimila je preko 370 minuta muzike kao solist. Kritičari su listom isticali “besprijekorni osjećaj za stil i gotovo instrumentalnu intonaciju, fino oblikovane muzičke fraze, izvanredno muzičko nijansiranje i interpretu koji duboko ponire u sadržaj teksta“. Svojom širokom skalom izražajnih mogućnosti Blanka Danon-Kurpjel uvrstila se u to vrijeme među vodeće jugoslovenske koncertne pjevače.

Blanka Danon - Kurpjel dobila je Godišnju nagradu UMUBiH-a za veoma uspješan umjetnički rad (1983), Spomen diplome za višegodišnji doprinos uspjehu i razvitku povodom 20 godina (1976) i povodom 30 godina (1985) osnivanja Muzičke akademije u Sarajevu i dr.

federalna.ba/Muzička akademija UNSA

koncert