Muzej u Auschwitzu uzalud upozorio Muska da je njegov sin mali za drastične prizore u bivšem logoru

Muzej u Auschwitzu uzalud upozorio Muska da je njegov sin mali za drastične prizore u bivšem logoru

Muzej bivšeg njemačkog logora Auschwitz-Birkenau uzalud je američkog milijardera Elona Muska upozorio da je njegov trogodišnji sin koga je doveo suviše mali da razgleda nekadašnju najveću fabriku smrti koju je Hitlerova Njemačka podigla u okupiranoj Poljskoj.

"Muzej ne preporučuje da logor posjećuju djeca mlađa od 14 godina. Ipak odluka je na roditeljima i starateljima. Osoblje muzeja pred početak razgledanja upozorava odrasle na specifičnu prirodu tog mjesta i da ta posjeta može biti mučna za mlade. Taj razgovor obavljen je i prilikom ove posjete", saopštio je danas portparol Muzeja u Auschwitzu Bartosh Bartizel.

To što je Elon Musk najveće stratište Jevreja iz vremena Holokausta rezgledao s trogodišnjim dečkićem i nosio ga na ramenima kao da su u Disneylandu, izazvalo je mnoštvo oštrih komentara na društvenim mrežama, a neki su pitali i kako je to dozvolilo osoblje Muzeja Auschwitz.

Iako je i na siteu Auschwitza zvanično upozorenje da se ne preporučuje dolazak djece mlađe od 14 godina, dio komentara branio je odluku Muska. Elon Musk, osnivač kompanija Tesla i Space X i vlasnik društvene mreže X (ranije Twitter), u Poljsku je doputovao na poziv Evropskog udruženja Jevreja na simpozijum o antisemitizmu na internetu, održan u Krakovu u ponedeljak.

Pozivu se odazvao poslije lavine optužbi da se na mreži X šire antisemitski sadžaji i oštrih komentara njegove poruke u kojoj se prošle jeseni složio sa anonimnim komentarom da jevrejske zajednice šire mržnju prema bijelcima i da su odgovorne za "horde manjina" koje "preplavljuju" SAD.

Kasnije se ogradio da je ta poruka bila jedna od najglupljih koje je objavio i prihvatio je poziv rabina Menahema Margolina koji je na čelu Evropskog udruženja Jevreja da posjeti logor i lično vidi razmjere Holokausta.

Na simpozijumu je Elon Musk branio svoju društvenu mrežu: da na njoj navodno ima najmanje antisemitskih sadržaja i da tu cvjeta sloboda govora. "Neobično je tužno i tragično šta su jedni ljudi učinili drugim ljudima. Da smo tada imali društvene mreže, to ne bi moglo da se dogodi", procijenio je Musk na simpozijumu govoreći o svojim utiscima poslije razgledanja logora.

Njemačka je u okupiranoj Poljskoj logor u Auschwitzu podigla prvobitno za Poljake, ali kasnije su gasne komore postale centralno mjesto sprovođenja nacističkog monstruoznog plana likvidacije evropskih Jevreja. Tokom Drugog svjetskog rata u logoru Auscwitz-Birkenau pobijeno je ili umrlo od neljudskih uslova oko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, kao i Roma i Sinta, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda.

federalna.ba/Beta

Auschwitz-Birkenau muzej djeca Elon Musk