Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH: Uskoro izložba o Prvoj književnoj komuni
(Izvor: Muzej književnosti i pozorišne umjetnsoti BiH )

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH: Uskoro izložba o Prvoj književnoj komuni

Retrospektivna izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.”, autorice Ranke Mutevelić biće otvorena u srijedu 4. oktobra u 19 sati u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.
 
Ova značajna izdavačka kuća, poznata po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća kao i čistoti jezika dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim sajmovima knjiga.
 
Osnovana je 12. septembra 1970., a na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, te Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić.
U toku 22 godine postojanja Prva književna komuna je surađivala s najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti i nauke.
 
Za izložbu je urađen katalog i četiri razglednice s reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića, autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga.
 
Promotori izložbe su prof. dr. Alija Pirić i autorica izložbe Ranka Mutevelić.
 
Izložba će biti otvorena do 12. oktobra. Ranije je bila postavljena u Mostaru, a nakon Sarajeva biće izložena u Trebinju i Travniku.
 
federalna.ba/Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 
izložba