videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

Muslimani širom BiH dočekali jedan od najradosnijih blagdana

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas dočekuju veliki mubarek dan Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, vrijeme obavljanja hadža. Bajram-namaz klanjan je u džamijama širom BiH.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci mnogobrojni vjernici klanjali su bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska blagdana.

Molitvi je prisustvovao veliki broj vjernika, kako onih koji žive u Banjaluci, tako i onih koji su prije živjeli u gradu na Vrbasu, a sada su inostranstvu, te vjernika iz drugih zemalja koji trenutno borave u Banjaluci.

Bajram-namazu u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci prisustvovao je i Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović rekao je da je Kurban-bajram uvijek budio emociju u dušama vjernika, posebno Bošnjaka jer imaju sjetu na povijesne događaje koji su označili put, trag, čovjeka kroz vrijeme i prostor.

"Susret sa današnjim danom je sublimiranje tih vrijednosti koje sadrži u sebi kurban kao žrtva, hadž kao pohod svetom mjestu i tekbir koji se izgovara ovih dana nakon klanjanja farz-namaza. Sve to ima za cilj slavljenje i veličanje Boga, ima za cilj potvrdu postizanje čovjekove bogobojaznosti i najveće što možemo o ovom kazati jeste zahvalnost Bogu na blagodatima kojima je čovjeka počastio", rekao je Abdibegović.

Prema njegovim riječima, ta blagodat treba biti prosuta po svijetu među ljudima i treba zračiti ljubavlju i toplinom, jer "altruizam je u nekom našem smislu kada je u pitanju Kurban-bajram žrtva za drugog, rad u korist drugog i posvjedočenje da smo svi Božija stvorenja, a da Bog prima od onih koji su najčestitiji i najbogobojazniji".

"Razlike nas ne trebaju udaljiti od primarne potrebe da budemo ljudi"

Ma gdje živjeli, živite u miru i prijateljstvu sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima. Ne dozvolite da vas razlike udaljavaju od naše primarne potrebe da budemo ljudi. Pozivam sve ljude da složno radimo na podizanju naših porodica, odgoju naše djece i izgradnji na...

"Zato mi je drago da smo danas u Ferhadiji-džamiji u Banjaluci imali priliku poslati poruku ove vjere, ove postojanosti koju svjedočimo ovih dana, godina i desetljeća u ovom gradu. Vjerujem da jutrošnje prisustvo ovog velikog broja vjernika svjedoči da se vraća povjerenje u život, toleranciju i suživot", kazao je muftija banjalučki čestitajući Bajram svim vjernicima.

Bajram u Srebrenici: Centralna svečanost održana u Bijeloj džamiji

Bošnjaci širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Srebrenici klanjanjem bajram namaza danas su dočekali jedan od najradosnijih praznika Kurban bajram.

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Srebrenica održana je tradicionalno u Bijeloj džamiji u Srebrenici.


videoprilog: Prijatelji Srebrenice (Federacija danas)

Pored Bijele džamije bajram namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci i Krušev Dolu, Osmačama, Slapovićima, Dobraku i Osatu.

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica je u bajramskoj hutbi u Bijeloj džamiji, koja je bila mala da primi sve vjernike, poručio da Kurban bajram simbolizuje žrtvu.

"Neka kurban bude naš zalog za dobro i oprost kod uzvišenog Allaha dž. š. Bitno je zajedništvo i sloga, pogotovo u mjestu gdje mi živimo, u Srebrenici gdje smo se vratili, uradili i žrtvovali mnogo", rekao je Damir ef. Peštalić koji je poručio:

"Bajramskom radošću oplemenimo naše porodice. U ovim danima posebnu težinu ima lijepa riječ i molim vas da niko od naših starijih, samih, i nemoćnih u ovim danima ne bude sam".

Damir ef. Peštalić je uputio i tradicionalnu bajramsku čestitku riječima "Bajram šerif mubarek olsun".

Bajram-namaz klanjan i u svim džamijama u USK-u

Bajram - namaz klanjan je u više od 200 džamija i mesdžida u Unsko-sanskom kantonu (USK), a u svim općinama i gradovima organizirano je i prigodno obilježavanje najvećeg muslimanskog praznika.

Centralna bajramska svečanost upriličena je u Gradskoj džamiji u Bihaću, a bajram - namaz predvodio je bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić.

"Bajram nas uči kako moramo imati razumijevanja za druge i njihove potrebe. Jedna trećina kurbanskog mesa pripada vlasniku, a dvije trećine dijelimo prijateljima, komšijama i siromašnim građanima. To nam govori da ne smijemo biti sebični i pohlepni, a pored toga, moramo imati na umu da je za velike uspjehe neophodna žrtva. Svakim kurbanom koji podijelimo brišemo grijehe i šaljemo poruku prijateljstva, mira i dobronamjernosti",  poručio je bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić.

Dizdarević: Žrtva je uvijek bila prisutna u ljudskoj povijesti

U sklopu centralne svečanosti obilježavanja Kurban-bajrama na području Muftiluka zeničkog, uprkos kiši koja je padala cijelo vrijeme, nekoliko hiljada vjernika muslimana klanjalo je bajram-namaz u Sultan-Ahmedovoj Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je namaz predvodio i bajramsku hutbu govorio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević podsjetio je vjernike kako je Kurban-bajram prilika da se podsjete na potrebu žrtvovanja te odvajanja dijela svog imetka, jer je, dodao je, “cjelokupna ljudska povijest vezana za žrtvu”. To je ilustrirao i brojnim primjerima, a žrtvuju se, kazao je, u ovom trenutku i bh. hadžije, koji su se priključili “velikoj rijeci muslimana iz cijelog svijeta” te koji su se odrekli značajnog imetka i svog vremena da bi obavili hadž u Meki.

"Žrtva je uvijek bila prisutna u ljudskoj povijesti i žrtva će uvijek biti potrebna. Zato pitanje: Šta žrtvujemo i za što se žrtvujemo, ustvari, pitanje je zašto živimo i kako. Nema uspjeha u životu, na bilo kojem polju, bez žrtvovanja", naglasio je muftija Dizdarević.


videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Život je, podvukao je, “kratak i kada je dug” pa je, baš zbog toga što je kratak, on i vrijedan.

"Sve što je vrijedno, toga nema puno. Čega ima previše, to nije ni vrijedno. Baš zato što je vrijedan, naš život treba oplemeniti višim ciljevima i investirati ga u velike stvari", poručio je Dizdarević.

Mostarski muftija: Sloboda je blagodat koju treba cijeniti

Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 164 džamije i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru, gdje je bajram-namaza predvodio mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

Tumačeći obrede hadža i njihova značenja, u uvodnom dijelu hutbe, muftija je ukazao na važnost svjedočenja vjere u njenoj punini, te odbacivanja koncepata ružnog ponašanja koja degradiraju dostojanstvo čovjeka.

Na tim premisama muftija se osvrnuo i na neka od aktuelnih društvenih procesa koji se odvijaju u Mostaru i Hercegovini. Odbacio je prigovore nekih interesnih sfera koje Islamsku zajednicu (IZ) u BiH i u Mostaru optužuju da se svojim glasnim stavovima miješa u dnevnu politiku.

"Mi se ustvari brinemo za budućnost i sudbinu i naše države, naroda i vjere na ovim prostorima. Naša časna uloga i zvanje koje nosimo obvezuje nas da na tom putu ne posustanemo", istaknuo je muftija. U završnim porukama bajramske hutbe muftija je podsjetio na činjenicu da je sloboda blagodat koju treba cijeniti i u nju stalno ulagati.

"Događaji iz naše skorije prošlosti kada smo izvojevali pravo na našu slobodu u svim segmentima života obvezuju nas da preispitamo jesmo li danas dosljedni u čuvanju tih dostignutih nivoa slobode? Držimo li do vlastitoga dostojanstva, trudimo li se da mišlju, riječju i djelom pripadamo svojoj zajednici, da budemo sretni što smo dio kulture i naroda koji misli i odlučuje o svojoj sudbini, i da smo ponosni na svoje ime, jezik, vjeru i domovinu", naglasio je.

Na kraju hutbe se zahvalio svim džematlijama i građanima Mostara za njihovu javnu podršku legitimnim zahtjevima Islamske zajednice da se na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića vakufa izgradi dostojno zdanje koje bi Zajednicu okupilo da može u svoj svojoj brojnosti i masovnosti okupljati se bajram-namazima i drugim važnim velikim svečanostima.

Muftija Fazlović: Život koji se rađa je vrijednost sama po sebi

Tuzlanski muftija dr. Vahid ef. Fazlović predvodio je bajram-namaz u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli gdje je održana i centralna bajramska svečanost na području ovog muftiluka.

„Neizmjerna je radost vidjeti vas s ovog časnog mjesta u vašoj pojedinačnoj smirenosti kako, veličajući Svemogućeg Boga i zahvaljujući Mu, svjedočite snagu brastva i zajedništva. Potrudimo se da dio ovog plemenitog duha prenesemo na svako mjesto gdje su naše stalne odgovornosti radi dobrobiti svih ljudi. Iako nas mnoga zbivanja u našoj zemlji i društvu brinu, optimizam koji crpimo iz duhovnih vrela kao što je ovaj blagdan može nas dodatno osnažiti i pokrenuti na veću istrajnost i odgovornost u našim poslovima. Važno je da svi predano doprinosimo, a najviše se, s pravom, očekuje od nas koji smo preuzeli odgovorne društvene zadaće i emanete", poručio je muftija Fazlović.

"Pobrinimo se s najvećim stupnjem savjesti i čestitosti za potrebe ljudi koje oni svakodnevno imaju. Budimo što češće među ljudima kako bismo ih što bolje razumjeli. Tako ćemo zasigurno biti u stanju da više uradimo, ali i da imamo njihovo razumijevanje za ono što objektivno nije moguće postići u nekom određenom vremenu. Pokažimo blagost i privrženost u razgovorima sa našim svijetom i marljivo služimo općim interesima kao da ispunjavamo dužnosti u našim porodicama. Ako među nama bude više iskrenosti i dobrote, bolje ćemo jedni o drugima misliti i nećemo se jedni od drugih udaljavati. U ovakvom postupanju moguće je naći ishodišta za više dobre volje te buđenje i jačanje zajedničkog duha koji je neophodno založiti na putu općeg napretka“, poručio je tuzlanski muftija.

federalna.ba

Kurban-bajram Bosna i Hercegovina
Hercegovina Bosna i Hercegovina turizam
0 14.07.2024 18:44
Italija Denis Bećirović Bosna i Hercegovina
0 02.07.2024 15:41
Mađarska Evropska Unija Bosna i Hercegovina
0 02.07.2024 09:29
turizam Bosna i Hercegovina Sarajevo
0 30.06.2024 15:36