Muslić: Ustavno-pravna komisija djeluje isključivo u okviru Poslovnika

Muslić: Ustavno-pravna komisija djeluje isključivo u okviru Poslovnika

Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine djeluje isključivo u okviru Poslovnika Doma gdje je jasno definiran kvorum za rad i odlučivanje i rečeno da Komisija odlučuje prostom većinom glasova, izjavio je predsjedavajući tog tijela Albin Muslić nakon što Ustavno-pravna komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

- Činjenica je da smo imali sedam prisustnih članova Komisije, a da bi odluka prošla, bilo je nužno da je podrže četiri člana, što se nije desilo. Kolege Mašović, Špago i ja smo glasali 'za' ustavni osnov i usklađenost s pravnim poretkom BiH, međutim, kao predsjedavajući Komisije, ne mogu konstatirati ništa drugo nego da predmetni propis, s aspekta usklađenosti s Ustavom BiH i pravnim poretkom, pa i u vezi s principima predmetnog zakona, nije dobio većinu od Ustavno-pravne komisije. Mi smo postupili isključivo u skladu s Poslovnikom, dostavili smo mišljenje svim zastupnicima, a nismo mogli ništa drugo nego da dostavimo mišljenje kakvo je zaključeno na sjednici Ustavno-pravne komisije - kazao je Muslić.

Predloženi zakon definiše šta znači prijenos suvereniteta i uopće, povreda suvereniteta BiH, težište u principu stavlja na podrivanje suvereniteta BiH na način da određeni predstavnici ili organi vlasti BiH, u saradnji s predstavnicima vlasti drugih država, rade na podrivanju suvereniteta BiH.

- Kao zastupnik u državnom parlamentu, u svakom slučaju ću nastaviti da koristim svaku priliku da se borim za BiH, suverenitet BiH, tako da je predmetni propis i s tog aspekta dobio moju podršku kao zastupnika - rekao je Muslić odgovarajući na novinarska pitanja.

Sastav Ustavno-pravne, kao i svake druge komisije, odobren je od Predstavničkog doma i Muslić ne može, dodao je, prejudicirati stavove bilo kog člana Komisije.

Kao predsjedavajući, on vodi sjednice te nastoji uvažavati sve članove, a u konkretnom slučaju je rasprava bila otvorena, ali se niko nije prijavio za diskusiju.

- Šta mi je drugo preostajalo, nego da raspravu zaključim, a predložio sam zaključak da postoji ustavni i zakonski osnov te da je zakon usklađen s pravnim poretkom BiH, ali takav zaključak nije dobio potrebnu većinu glasova - rekao je predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja, također je kazao da on ne bi volio da se rad ove komisije kao jednog od važnijih stalnih tijela najvišeg zakonodavnog organa BiH svodi na nivo političke proporcije – koliko ko od političkih partija ima zastupnika u određenom radnom tijelu, pa i u toj komisiji.

- Mi treba da se bavimo pitanjem Poslovnika, procedure, te naravno da poštujemo Ustav i sve zakone BiH, tako da taj odnos, da li je on očekivan u odnosu na postojeću većinu u Predstavničkom domu ili je prenesen u sama radna tijela, pa i Ustavno-pravnu komisiju, vjerovatno jeste, ali kako će se Komisija izjašnjavati o svakom konkretnom pitanju, to zavisi o samom glasanju članica i članova Komisije, na koje ja apsolutno ne mogu uticati – rekao je Muslić, između ostalog.

federalna.ba/Fena

Albin Muslić Ustavno-pravna komisija Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
Šerif Špago Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 24.05.2023 16:45
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH revizorski izvještaji
0 24.05.2023 15:26
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Krivični zakon BiH
0 24.05.2023 13:04
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica
0 24.05.2023 12:49
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 19.04.2023 12:38
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH budžet institucija Zakon o platama
0 29.03.2023 17:15