Muškarac iz Singapura tuži ženu jer mu je htjela biti samo prijatelj, a ne partner
(Izvor: Ilustracija)

Muškarac iz Singapura tuži ženu jer mu je htjela biti samo prijatelj, a ne partner

Muškarac u Singapuru traži više od 3 miliona singapurskih dolara (3.94 miliona KM) odštete od žene koja je rekla da ga je doživljavala samo kao prijatelja, tvrdeći da mu je prouzročila traumu i naštetila njegovoj "zvjezdanoj reputaciji".

U tužbi za klevetu koju je pokrenuo K Kawshigan tvrdi se da odšteta pokriva gubitak zarade i ulaganja, kao i "programe rehabilitacije i terapije za prevladavanje pretrpljene traume", navodi se u sudskim dokumentima.

Ročište po tužbi, koja će se održati sljedeće sedmice, optužuje ženu za "navodne klevetničke primjedbe i nemarno ponašanje“. Drugi slučaj koji je podnio Kawshigan na sudu za prekršaje, u kojem se tvrdilo da je žena prekršila sporazum o poboljšanju njihove veze, nedavno je odbačen kao "očigledno neutemeljen i neosnovan" - presuda koju su pozdravili aktivisti za rodnu ravnopravnost.

U presudi, objavljenoj u januaru, utvrđeno je da su njegove tvrdnje zloupotreba procesa, te se dalje navodi da je Kawshigan imao "skriveni motiv uznemiravanja ili ugnjetavanja optuženika".

Žena je Kawshigana prvi put upoznala 2016., a problemi su se počeli javljati 2020. kada su postali "neusklađeni" oko toga kako vide svoju vezu. “Iako je tuženik tuženu oslovljavao samo ‘prijateljicom’, smatrao ju je svojom ‘najbližom prijateljicom’”, stoji u sudskim dokumentima. Optužena je tražila da se njihove interakcije smanje, navodi se u presudi, što je izazvalo nezadovoljstvo tužitelja, koji je smatrao da bi to predstavljalo "poduzimanje koraka unazad u njihovom odnosu". Optužena je naglasila potrebu za granicama i pozvala ga da bude "samostalan".

U presudi je navedeno da je žena sudjelovala u savjetovanju 18 mjeseci nakon što je Kawshigan prethodno zaprijetio pravnim postupkom protiv nje, navodeći da je pretrpio emocionalnu traumu nakon što mu je rekla da ga smatra samo prijateljem.

“Iako se optužena nadala da će mu savjetovanje pomoći da se pomiri sa njenom odlukom da ne nastavi vezu s njim, to se nije desilo. Suočen s opetovanim zahtjevima i molbama za češćim sastancima i dubljim razgovorima, tužena je u maju 2022. odlučila prekinuti svaki kontakt s njim”, navodi se. U presudi je navedeno da je provela godine "podnoseći tužiteljevu nesreću", ali sada se suprotstavlja njegovim prijetnjama.

Žena je pokrenula postupak uznemiravanja protiv Kawshigana, koji je kasnije podnio tužbu protiv nje u iznosu od 3 milijuna singapurskih dolara, a potom i slučaj na sudu za prekršaje. Dobila je hitni nalog za zaštitu, iako se još uvijek suočava s odbranom u pravnim slučajevima.

Ročište u kojem traži 3 miliona singapurskih dolara odštete trebao bi se održati 9. februara. Prema presudi iz slučaja prekršajnog suda, ova odvojena tužba pokrenuta je u julu 2022. i njom se traži odštetu "zbog navodnih klevetničkih primjedbi i nesavjesnog ponašanja".

Sudski dokument dodaje: “Takve primjedbe, ustvrdio je, sugerirale su da ju je uznemiravao i špijunirao, što je uzrokovalo da pretrpi 'štetu njegove reputaciju', kao i 'traumu, depresiju i utjecaj' na njegov život. Za to je zatražio odštetu veću od 3 miliona dolara, što između ostalog predstavlja 'neodređeni gubitak potencijalnih ulaganja' u iznosu od 1,2 miliona dolara.” Aware, grupa za zagovaranje rodne ravnopravnosti, rekla je da im je žao čuti za taj slučaj. “Žene ne duguju muškarcima svoje vrijeme ili pažnju, a kamoli svoje prijateljstvo, ljubav, seksualnu aktivnost ili emocionalni rad”, navodi se.

Pojedinosti otkrivene tokom sudskog postupka "oslikavaju alarmantnu sliku muškog seksualnog i romantičnog prava", rekao je Aware. Dodalo je da se pritužba čini primjerom Darvoa, ili "Poricanje, napad, preokret žrtve i prijestupnika", što je opisano kao uobičajena taktika koju koriste zlostavljači koji se žele prikazati kao oštećena strana i kazniti stvarne žrtve za njihov otpor.

“U društvu koje na žene gleda kao na 'manje vrijedne', mnogi muškarci vjeruju da imaju pravo na ženske živote i tijela, te se shodno tome i afirmiraju. Koncepti kao što je 'zona prijatelja' - koji implicira da bi žene po defaultu trebale biti seksualno privučene muškarcima u njihovim životima - dio su ovog spektra muških prava. Moramo demontirati toksičnu muškost i patrijarhalne načine razmišljanja koji podupiru ovakvo ponašanje,” naveli su iz organizacije Aware.

federalna.ba/The Guardian

Singapur žena prijatelj tužba
Emmanuel Macron žena privođenje
0 29.03.2023 15:59
deponija Uborak tužba Jer nas se tiče
0 22.02.2023 11:52
Kenija žena mačke
0 22.02.2023 11:28
žena presuda slomljeno srce
0 27.01.2023 13:00
GSS Novi Grad žena nesreća utapanje Miljacka
0 19.01.2023 08:06