Musk sa izraelskim predsjednikom o antisemitzmu na internetu
(Izvor: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Musk sa izraelskim predsjednikom o antisemitzmu na internetu

Milijarder i vlasnik društvene mreže X Elon Musk trebalo bi danas u Jeruzalemu da razgovara sa izraelskim predsjednikom Isaakom Herzogom o borbi protiv antisemitizma na internetu, saopštilo je izraelsko predsjedništvo.

U razgovoru, koji će biti održan popodne, učestvovaće predstavnici porodica talaca koje drži palestinski Hamas i biće stavljen naglasak na potrebu da se djeluje u borbi protiv rastućeg antisemitizma online navodi se u saopštenju iz izraelskog predsjedništva.

Muskov razgovor u Jeruzalemu održava se posljednjeg dana primirja između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas, na osnovu koga su posljednja tri dana oslobođene tri grupe talaca koje drži Hamas u pojasu Gaze u zamjenu za palestinske zatvorenike u zatvorima u Izraelu.

Izraelska vojska procjenjuje da je ukupno oko 240 talaca odvedeno u Gazu 7. oktobra tokom napada Hamasa na tlo Izraela. Prema izraelskim vlastima u tom napadu ubijeno je 1.200 ljudi, većinom civila.

Kao odgovor na to, Izrael je obećao da će eliminisati palestinski Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2007.

Jevrejske organizacije ukazuju na porast antisemitskih djela u raznim zemljama od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa.

Bijela kuća je prošle sedmice optužila Muska da je napravio "žalosnu promociju antisemitske i rasističke mržnje" u jednoj od njegovih publikacija na njegovoj društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

Musk je odgovorio na objavu jednog korisnika mreže koji je napisao da Jevreji podstiču "mržnju protiv bijelaca" porukom "Rekao si pravu istinu".

Bijela kuća smatra da ta objava samo ponavlja popularnu teoriju zavjere bijelih nacionalista prema kojoj Jevreji imaju tajni plan da podstiču ilegalnu migraciju u zapadne zemlje da bi time potkopali bijelu većinu.

U septembru, prije rata između Izraela i Hamasa, izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se sa Muskom, koji je vlasnik i kompanija Tesla i SpaceX, u San Franciscu i na jednom forumu razgovarao sa njim.

"Nadam se da ćete naći kapacitet da okončate antisemitizam (na mreži X), ili da ga smanjite koliko god je moguće u granicama slobode govora", rekao je Netanyahu Musku. 

federalna.ba/Beta

Elon Musk Jeruzalem