Musić: SDA pokazala da u USK-u ima glavu i rep; Zulić: Zaobišli su DF

Ne jenjavaju reakcije nakon jučerašnje rekonstrukcije vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Naime, SDA je izbacila dojučerašnje partnere - NES, DF, SBiH i u koaliciju ušla sa strankama Trojke i POMAK-om.

Tako je NES izgubio vlast u svojoj bazi. "Bakir Izetbegović napravi 'Četvorku'. Nestade principa, časti, patriotizma. Ko nas vara, nije od nas", napisao je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Izetbegović tvrdi da su tako odlučili u Kantonalnom odboru SDA USK i da je centrala stranke predlagala druga rješenja.

Šta novonastale okolnosti znače za Unsko-sanski kanton i mogu li one imati dalekosežne političke posljedice?

Gosti emisije Rezime ovim povodom bili su Almir Zulić, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a USK, i Jasmin Musić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK.

„Mi smo bili u jednoj situaciji koja je vrlo teška i odluka nije bila ni laka ni jednostavna. Shvatamo da ona možda nije ni popularna ni u najboljoj mjeri prihvaćena u bh. javnosti. Ali smo mi u USK-u duboko uvjereni da je ova odluka bila ispravna“, ističe Musić.

Prema njegovim riječima, SDA je puno više energije uložila da spasi prošlu vladu koja je smijenjena nego da formira novu.

„SDA je pobjednik izbora u USK-u održanih prije godinu dana, liste SDA za sve nivoe vlasti su dobile ubjedljivo najviše glasova, Klub SDA u Skupštini USK je najbrojniji Klub. Atmosfera u USK je takva da su ljudi priželjkivali da se ovo desi jer je ovo potpuno prirodno - da politička stranka koja je najveća, koja ima najjači Klub u Skupštini preuzme odgovornost i predvodi izvršnu vlast“, kategoričan je Musić.

Musić je pojasnio i koji su to konkretni razlozi zbog kojih je SDA prekinula koaliciju sa dojučerašnjim partnerima i pronašla nove.

„Konkretan razlog je da sporazum koji smo potpisali u martu 2023. godine nije bio povoljan za SDA, ali smo tu bili popustljivi jer smo se nadali da ćemo dati doprinos određenim procesima na višim nivoima vlasti. Dozvolili smo sebi da kantonalnu politiku adaptiramo ciljevima koje imamo na višem nivou“, kazao je Musić i dodao:

„Imali smo svi zajedno problem što nismo finalizirali sporazum o saradnji i nismo definisali niz kadrovskih pozicija. Javila se potreba da se taj sporazum i revidira zato što je NES izgubio jedan dio zastupnika u skupštini. Ono što je ovdje bilo opterećenje za SDA je da je ona najsnažniji faktor u toj vladi, a nema mehanizam upravljanja“, naveo je on.

Zulić, govoreći o motivima rekonstrukcije vlasti u USK-u, ističe kako je 'prošla vlast potpisana prije osam mjeseci, simbolično - u Predsjedništvu BiH'.

„Mi kao DF smo se držali principa i dogovora i participirali smo sa dva ministra. Trudili smo se da ispoštujemo dogovor. Zašto je došlo do ovoga momenta jučer, mi ne znamo. Čuli smo priče iz kuloara i totalno smo zaobiđeni u ovim razgovorima koji su bili, i izbačeni smo iz aktuelne većine. Nije bilo nikakvih konkretnih razgovora. Evidentno je da je ovaj proces sklapanja nove većine započeo puno ranije“, rekao je Zulić.

Musić naglašava da 'nije bio prvobitni plan da formiramo koaliciju sa Trojkom'.

„Mi smo nakon parlamentarnih izbora imali razgovore sa svima. Želim naglasiti da smo razgovarali sa DF-om, obavijestili smo Zulića i predsjednika Kluba DF-a u Skupštini kakvo stanje imamo, da tražimo korekciju odnosa unutar parlamentarne većine, oni su nas u tome podržali, smatrali da su naši stavovi spram NES-a ispravni. Kasnije je došlo do ubrzanja procesa unutar kojeg se nisu stekli uvjeti da i DF u ovom trenutku bude dio ove parlamentarne većine, ali to ne bih isključio kao mogućnost“, kazao je on.

Situacija u USK je uvijek bila turbulentna i neizvjesna. Ovdje razgovara svako sa svakim, dodaje Zulić.

„Svi naši postupci bit će diktirani od vrha stranke i u tim smjerovima ćemo se kretati“, poručio je on.

Musić je također odbacio kritike da je za SDA samo bitna vlast, sa bilo kim i bilo gdje.

„SDA je jučer u USK-u pokazala da ima glavu i rep. Da ima kapacitet, da preuzme odgovornost za USK. U ovoj situaciji nismo pokazali da nam je do fotelja zato što je premijersku poziciju preuzeo aktuelni zastupnik u Parlamentu FBiH Nijaz Hušić koji je potpisao ostavku u parlamentu i preuzeo poziciju koja je manje plaćena i neizvjesnija“, naglasio je Musić.

Procijenili smo da bi opstanak ove vlade značio cijepanje i osipanje Kluba SDA i narušio jedinstvo stranke u USK-u, naglašava Musić.

„Prirodno je da svaka politička stranka vodi računa i o sebi. Puno nam je važnije da SDA ostane stabilna i na okupu nego da čuvamo vladu u kojoj nemamo kontrolnog mehanizma“.

Trojka je ovom koalicijom demonstrirala da je uspjela ući u vlast u USK - to je njena demonstracija moći, ocijenio je Zulić.

"USK je prvi formirao vlast bez stranaka Trojke prije osam mjeseci i sad smo došli u fazu da se stranke Trojke ubacuju u vlast", naveo je on.

Musić je prokomentirao i reakcije iz centrale SDA i je li ova odluka uništila potencijalnu saradnju NES-a, SDA i SBiH.

„Mislim da nije i pozivam ove stranke da ne mijenjaju svoj kurs na federalnom i državnom nivou. Vrlo je štetna politika Trojke na federalnom i državnom nivou, i uvjeren sam da će ove stranke nastaviti djelovati kako su dosad, a to je usprotiviti se. U kontekstu stava centrale SDA - jako puno smo vremena potrošili da pokušamo argumentirati naše poteze - razumijemo našeg predsjednika da je ovo bila jedna teška situacija, ali naglašavam da u USK-u SDA i našeg predsjednika niko više ne voli od nas koji smo ovdje i nastavit ćemo se boriti za ciljeve SDA", poručio je.

Upitan mogu li se posljednja dešavanja u USK-u reflektirati na ostale kantone i nivoe vlasti, Zulić kaže:

„Vrijeme će pokazati. Mi smo kao jedan od partnera isključeni iz vlasti iako smo bili korektni. To će biti odluka predsjednika stranaka. Mi smo ovdje zaobiđeni i iznenađeni smo tom odlukom. Mi kao stranka smo svoj princip zadržali i u budućnosti ćemo tako raditi“.

federalna.ba

Rezime Jasmin Musić Almir Zulić
Amir Hasičević Rezime
0 29.02.2024 18:14
Rezime Edina Bahtanović Senad Sadiković
0 28.02.2024 18:22
Edina Bahtanović Senad Sadiković Rezime
0 28.02.2024 18:18
Rezime Saša Magazinović
0 27.02.2024 18:27
Rezime Saša Magazinović
0 27.02.2024 18:18