Murray ocijenio da će Đoković nastaviti dominaciju
(Izvor: Ilustracija/Tennis.com)

Murray ocijenio da će Đoković nastaviti dominaciju

Britanski teniser Andy Murray rekao je da će Novak Đoković i narednih godina dominirati tenisom, pošto je mlađa generacija igrača i dalje ispod njegovog nivoa. Đoković je u noći između nedjelje i ponedjeljka u New Yorku osvojio 24. Grand Slam titulu pobjedom protiv Rusa Daniila Medvedeva u tri seta u finalu Otvorenog prvenstva SAD. Srbijanski teniser se izjednačio sa dosadašnjom rekorderom Margaret Court po broju Grand Slam trofeja, a rekorder je u muškoj konkurenciji.

"Na mlađim igračima je da guraju Novaka i da pokušaju da ga prestignu. Ne izgleda da će se to uskoro dogoditi. Novak je dugo igrao nevjerojatno, kao Roger i Rafael, radi se o dugovječnosti i o tome koliko dugo su to svi mogli da rade. On igra na ovom nivou toliko dugo", rekao je Murray za BBC.

Srbijanski teniser je ove godine osvojio tri Grand Slam turnira, Australian Open, Roland Garros i US Open, a u finalu Wimbledona pobijedio ga je 20-godišnji Španac Carlos Alkaraz.

Murray je rekao da su nakon tog londonskog finala svi izvukli pogrešan zaključak.

"To sam rekao nakon Wimbledona, svi su govorili da dolazi do promjene, ali ne ja. Bilo je jasno da je Novak, koji je osvojio dva od prva tri Grand Slama, bio vrlo blizu u finalu na Wimbledonu. On je u nedjelju ponovo dokazao da je najbolji na svijetu i kao što sam rekao, na mlađima je da dovoljno napreduju kako bi ga pobijedili", naveo je trostruki Grand Slam šampion.

On je ocijenio da se Đoković neće zaustaviti na 24 Grand Slam titule.

"Mislim da se neće zaustaviti, ali nikada ne znate koliko će to trajati. Fizički, motivaciono, bilo da se neko poput Alcarasa poboljša, on je nevjerovatan igrač Alcaras, briljantan je, ali raditi oni što konstantno radi Novak je drugačije. Nije isto raditi to 15, 20 sedmica godišnje kao Novak, svaki put kada izađe na teren. Mislim da će Alcaras uskoro doći do tog nivoa, ali mislim da ovo nije posljednji put da Novak osvaja Grand Slam", rekao je Murray.

federalna.ba/Beta

Andy Murray Novak Đoković
Andy Murray
0 10.05.2024 13:42
Novak Đoković
0 20.04.2024 15:07
Novak Đoković Goran Ivanišević prekinuta saradnja
0 27.03.2024 10:37
Novak Đoković Luca Nardi
0 12.03.2024 08:34
Andy Murray Olimpijske igre
0 28.02.2024 13:08