videoprilog Dragane Rajić (Federacija danas)

Odlaganje izbora nezakonito i za CIK BiH neprihvatljivo

Sredstva za održavanje Opštih izbora još nisu osigurana, vremena je sve manje, a ishod neizvjestan. Odlaganje izbora je nezakonito i za CIK BiH neprihvatljivo, poručio je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, nakon sastanka sa šeficom misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i američkim ambasadorom u našoj zemlji Michaelom Murphyjem u vezi s uspostavljanjem portala e-Izbori.

Odlaganjem donošenja odluke o osiguranju sredstava za sprovođenje izbora vrši se pritisak na CIKBiH da donese odluku o drugom datumu što bi dovelo do kršenja zakona, jasan je predsjednik CIK-a.

"U zakonu jasno piše da su izbori prva nedjelja u oktobru i oni će biti ili na dan koji je utvrđen, dakle drugog oktobra ili će nešto drugo biti o čemu ćemo zajedno morati naći odgovor", naglašava Suad Aranutović, predsjednik CIK-a.

"Mi zaista posjedujemo mehamizme pomoću kojih možemo obezbijediti da dođe do donošenja i provođenja odgovarajućih odluka ali mise zaista nadamo da će institucije ove zemlje izabrati drugi put", istakao je ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

Preduzimaju se ogromni napori da bi se nadoknadio nedostatak sredstava potrebnih CIK-u za sprovođenje izbora. Već je sedam tendera poništeno, angažovani su ljudi da rade prekovremeno, ali upitno je koliko dugo će ova institucija izdržati takav sistem rada. Ako se iznađe rješenje, u oktobru će glasači odlučiti ko će voditi državu, entitete i kantone u naredne četiri godine. Američki ambasador kaže da su pravovremeni, fer i transparentni izbori temelj demokratije. 

"Oni su takođe nešto što je predviđeno članom 2. Ustava BiH. Bilo bi neustavno, i antidejtonsko djelovanje, da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore", dodaje Murphy.

Od januara 2022, uz podršku Vlade SAD, Misija OEBS-a sprovodi projekat s ciljem pružanja podrške Centralnoj izbornoj komisiji, a koji se, između ostalog, odnosi na razvoj softverskog rješenja koje će omogućiti onlajn registraciju glasača koji glasaju putem pošte kao i onlajn registraiju političkih stranaka i kandidata i izbonih posmatrača.

"Te aplikacije značajno će umanjiti rizik od izborne krađe koja se javlja pri glasanju putem pošte. Spriječiti ljudsku grešku, umanjiti troškove, a istovremeno obezbjediti transparentnost izbornog procesa", kazala je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Aplikacije za registraciju glasača i kandidata su u funkciji, ostaje još samo da profunkcionišu institucije koje će konačno obezbijediti novac za održavanje Opštih izbora. Zato su sagovornici još jednom pozvali Savjet ministara da hitno sazove sjednicu i omogući da izbori budu održani navrijeme.

federalna.ba

 

Suad Arnautović Michael Murphy Kathleen Kavalec
Kathleen Kavalec OSCE izborne krađe
0 24.06.2022 12:43
PRO-budućnost Michael Murphy
0 03.06.2022 17:17
Suad Arnautović CIK BiH SIP BiH Cyber napad
0 27.05.2022 19:40