Prilog Amre Ličina

Muriz Memić: Teško je lagati. Ja sam istinu govorio i uvijek ću govoriti!

U predmetu protiv Zijada Mutapa i ostalih, koji se terete za prikrivanje dokaza i ometanje istrage u slučaju stradanja Dženana Memića, danas je svjedočio otac žrtve, Muriz Memić. Kazao je kako je u svom svjedočenju nastojao iznijeti sve ono čega se sjeća u vezi sa stradanjem svog sina.

„Morate znati da mene vrijeđaju šest godina tužioci, policajci, vještaci, a evo i sad ovi što su se nazvali advokatićima. Advokati su uvrijeđeni, a ja, kome je dijete ubijeno, nisam uvrijeđen. Na trenutak sam pomislio - kako su se oni ponašali - da odem kući da vidim da nije Dženan došao. Niko od njih mi nije izrazio saučešće. Ja znam da su oni njihovi klijenti, ali valjda postoji minimum dostojanstva i poštovanja prema žrtvi“.

Memić se osvrnuo i na činjenicu da će na narednom ročištu uslijediti unakrsno ispitivanje, odnosno da će morati odgovarati na pitanja advokata.

„Neće me moći isprovocirati, pa nek pitaju šta god hoće. Što sam izjavio - to je tako i bilo, nije ništa izmišljeno. Teško je lagati. Ja sam istinu govorio i uvijek ću govoriti, a ovo što sam danas rekao je tako i bilo, i ovo znam i kad spavam“.

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, osvrnuo se na opasku sudije Branka Perića, koji je stradanje Dženana Memića opisao kao ubistvo, dodavši kako bi ovaj, kao i slučaj Davida Dragičevića, konačno trebao biti riješen.

„Gospodin Pribe je skoro izjavio: Slučajevi Memić i Dragičević su test za bh. pravosuđe. Prema tome, očekivati da u njegovom izvještaju budu spomenuti izvještaji koji su u toku, ne bi bilo profesionalno. Ali nije mogao da ne kaže to što je rekao, kada je rekao – pratimo, i ta dva slučaja su test, i to je danas ponovio sudija Branko Perić kada je rekao da je kroz ova dva ubistva nanijeta ogromna šteta bh. pravosuđu. Ne želim da prejudiciram, ali mislim da je to jedan veliki korak u pravom smjeru. Nije dovoljno provoditi pravdu, treba da se vidi da se pravda provodi“.

Na početku saslušanja otvorila se rasprava o nadležnosti Suda. Sudija Branko Perić odlučio je da je Sud BiH nadležan u ovom postupku zbog, između ostalog, evropskog puta Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg Evropska unija insistira na efikasnosti pravosudnog sistema, a da su dva krivična slučaja nerazjašnjene smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića bila u fokusu međunarodne javnosti.

Dženan Memić Muriz Memić
Muriz Memić Zijad Mutap suđenje izjava
0 14.10.2021 12:56
suđenje Dženan Memić Muriz Memić
0 14.10.2021 09:17
suđenje Alisa Mutap Ramić Zijad Mutap Dženan Memić
0 07.10.2021 11:57
Dženan Memić suđenje Alisa Ramić Mutap Zijad Mutap
0 07.10.2021 09:27
sastanak Munib Halilović Ifet Feraget Dženan Memić Slučaj Dženan Memić
0 29.09.2021 15:31
Dženan Memić Federalni radio Radio Federacije BiH
0 16.09.2021 18:39