videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

MUP RS-a privodio članove Vučićeve stranke zbog sumnje da su utjecali na birače

Zbog sumnje na utjecaj na birače na predstojećim izborima, u Banjoj Luci privođenja - i to članova SNS-a Alekdandra Vučića. MUP Republike Srpske saslušao je šest osoba, među njima Adama Šukala i Vladimira Mandića. Postavlja se pitanje - na čije birače su eventualno pokušali utjecati. No, indikativno je da su brojni režimski srbijanski mediji posljednjih dana bili naklonjeni opoziciji iz Republike Srpske. Stoga je najveća nepoznanica je li akcija MUP-a pokazatelj da su odnosi Vučića i Milorada Dodika naprasno poljuljani.

Funkcioneri SNS-a nakon saslušanja pušteni na slobodu

Adam Šukalo i Vlada Mandić, funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS), sinoć su poslije saslušanja u policiji u Banjaluci pušteni na slobodu. Mandić je iz policije pušten oko ponoći, Šukalo dva sata ranije, objavila je bijeljinska BN televizija, koja je navela da n...

Uplitanje u izborni proces ili tek puki incident? Javnost još uskraćena za odgovor zašto su protekle noći u Banjoj Luci zaustavljena dva vozila te privedeno šest osoba, među kojima su Adam Šukalo i Vladimir Mandić, koji su istaknuti članovi Srpske napredne stranke, vladajuće stranke u Srbiji.

Šukalo, kao i njegovi saputnici su privedeni u prostorije Uprave kriminalističke policije, gdje su saslušani te pušteni u kasnim noćnim satima. Jutros iz Ministarstva unutrašnjih poslova tek šturo saopćenje: „Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su dana 29.09.2022. godine u večernjim časovima u Banjoj Luci izvršili kontrolu u saobraćaju dva putnička motorna vozila u kojima se nalazilo šest lica – A.Š., D.S., V.M., S.L. i Z.S, državljani BiH, i N.M., državljanin Srbije. Nakon izvršene kontrole, lica su pozvana na informativni razgovor u službene prostorije, gdje su nakon uzetih izjava lica napustila službene prostorije”.

Dodaju u MUP-u da su o svemu obavijestili nadležnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, ali ni tamo nisu bili baš rječiti. Navodi se kako su policijski službenici MUP-a RS-a - Uprava kriminalističke policije obavijestili dežurnog tužioca o postojanju operativnih saznanja da postoji mogućnost utjecaja šest lica na birače, koji će biti ispitani na te okolnosti.

Adam Šukalo se nije javljao na naše pozive. Kratko nam je samo poslao poruku da će nas pozvati, ali do završetka priloga nije to učinio. Zanimljivo je da se ovaj događaj poklapa i sa krajem kampanje za izbore, ali i što su u toku ove sedmice mediji u Srbiji, posebno tabloidi bliski vlasti, više puta otvoreno napali Milorada Dodika i aktuelnu vlast u Republici Srpskoj, uglavnom zbog odnosa prema Hrvatskoj.

„Sve se to dešavalo nakon optužnice za bombardovanje civila na Petrovačkoj cesti. Napali su, između ostalog, i vlast u Republici Srpskoj, a konkreno Milorada Dodika, da čuva u ladici, kako su oni rekli, optužnicu i sve te dokumente protiv HV-a i hrvatskih generala zbog zločina nad civilima u Mrkonjić-Gradu, a radi ostvarivanja nekih svojih interesa“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Dodaje Bubonjić da je veoma karakteristično što je riječ o sinhronizovanim napadima iz većeg broja medija, a ne samo iz jednog tabloida, kao i da je riječ o većem broju tekstova. U javnosti ima mnogo glasina o mogućem pokušaju utjecanja na izbore u BiH, kao i sukobu između Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koji su prije samo 15-ak dana zajedno stajali na obilježavanju Dana srpskog jedinstva.

federalna.ba

Adam Šukalo Vladimir Mandić Milorad Dodik Aleksandar Vučić
rezolucija o Srebrenici genocid u Srebrenici Milorad Dodik
0 16.04.2024 19:56
Mostarski sajam Aleksandar Vučić Milorad Dodik Nermin Nikšić
0 16.04.2024 19:39
Aleksandar Vučić SDA genocid u Srebrenici
0 16.04.2024 17:08
Aleksandar Vučić Dragan Čović Borjana Krišto
0 15.04.2024 19:36