MUP BPK i Uprava policije o podršci Vlade FBiH i zaplijeni narkotika
(Izvor: Fena/Ilustracija)

MUP BPK i Uprava policije o podršci Vlade FBiH i zaplijeni narkotika

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Nusret Hubjer i komesar policije Damir Bogunić na zajedničkoj pres-konferenciji govorili su o višemilionskoj podršci s nivoa FBiH te o dosad najvećoj  zaplijeni narkotika u tom kantonu.

Ministar Hubjer podsjetio je da će zahvaljujući Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi FBiH, kantonalnom ministarstvu biti doznačen iznos od tri miliona KM.

- Vlada FBiH je na prijedlog resornog federalnog ministarstva usvojila odluku o novčanom transferu Upravi policije MUP-a BPK u iznosu od tri miliona KM. Sredstva su odobrena za realizaciju programa kapitalnih ulaganja Uprave policije MUP-a BPK za 2023. godinu, a bit će uplaćena kada se okonča proces javnih nabavki i odabir najpovoljnijeg ponuđača. Biće korištena u svrhu poboljšanja rada Uprave policije, kao i ono što je najbitnije, povećanje sigurnosti građana BPK Goražde - kazao je Hubjer.

Napomenuo je da će način utroška odobrenih sredstava biti definisan ugovorom koji će uskoro biti potpisan između federalnog MUP-a i Uprave policije MUP-a BPK, gdje će se detaljnije definisati prava i obaveze.  

- U narednom periodu očekujemo još jedan novi transfer od Vlade FBiH u iznosu od 500.000 do 600.000 KM koji će biti realizovan nakon nekoliko sastanaka s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, gdje bi na njegov prijedlog ta sredstva trebala biti odobrena - najavio je Hubjer.

Policijski komesar Damir Bogunić osvrnuo se na akciju u kojoj su policijski službenici MUP-a BPK proteklog vikenda zaplijenili najveću količinu narkotika od uspostave ministarstva.

-U zajedničkoj akciji Sektora kriminalističke policije i Jedince za podršku, učestvovali su svi policijski službenici i koristim priliku da ih javno pohvalim i da im se zahvalim, posebno Odsjeku za organizovani kriminal i droge i Jedinici za podršku koji su maksimalno 24 sata radili predano svoj posao što je rezultiralo najvećom zaplijenom MUP-a i Uprave policije u poslijeratnom periodu - kazao je Bogunić.

Podsjetio je da su narkotici pronađeni prilikom pretres na dvije lokacije u Goraždu.

- Izvršen je pretres kuće u mjestu Hubjeri gdje je pronađena droga Amfetamin tj. Speed 28,30 g, heroin 1,38 g, marihuana 1,45 gr i 11 komada tableta, kao i digitalna vaga i jedna drobilica. Potom je izvršen i pretres u ul 22. maj gdje je pronađeno 27,50 g heroina, 257, 60 grama amfetamina i jedna digitalna vaga. Drago mi je da smo pohvaljeni i od Federalnog ministra i direktora FUP-a koji su obećali daljnju saradnju. Zahvalni smo i Vladi BPK i MUP-u BPK što rade na obezbjeđenju materijalno-tehničkih sredstava i siguran sam da će rad službenika Uprave policije i ubuduće dati rezultate - kazao je komesar policije BPK Goražde.

Govoreći o počiniocima, naglasio je da su od ranije poznati policiji te da su još neke osobe u obradi. Napomenuo je da je dalji rad na slučaju preuzelo tužilaštvo.

federalna.ba/Fena

Goražde MUP BPK zaplijena narkotika