Mujkić: Pogrešno je smatrati da je umjetnost nešto izolirano od politike

Bibliografi kažu da je grafit u londonskom metrou na kojem je pisalo – Ustaješ, ideš na posao, radiš, vraćaš se kući, liježeš u krevet, ustaješ, ideš na posao, radiš... u tolikoj mjeri oduševio Rogera Watersa da je tokom snimanja Dark side of the Moon na papirićima pisao nesvakidašnja pitanja i dosjetke koji su postali govornim dijelom tog kultnog albuma. Dakako, uz Davida Gilmoura, Waters je dao ogroman doprinos toj snažnoj, inspirativnoj muzičkoj kreaciji koju su milijarde ljudi preslušavale u tami svojih mladalačkih soba, gotovo nesvjesno razmišljajući o životnim dilemama, društvenoj merkantilnosti, tjeskobi, slobodi…

Da li je Dark side of the Moon pomjerio mentalni habitus modernog čovjeka?

Album Pink Floyda iz 1973. Dark Side of the Moon je ikona na mnogo nivoa. Prvo i najvažnije, naširoko se smatra jednim od najboljih rock albuma ikad urađenih. Prepun ekspanzivne, intenzivno psihodelične muzike, nastavlja da oduševljava slušaoce svih uzrasta i danas, 50 godina na...

Waters je pred Vijećem sigurnosti UN-a oštro posudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali nije zaboravio osuditi i provokatore koji su, prema Watersu, izazvali taj rat. Znamo da je Waters oštar kritičar neoliberalnog kapitalizma, ali i žestoki protivnik rata. No, kada se isključe propagandni narativi Kremlja i putinovaca u širem i bližem okruženju koji su sebi dali za pravo da tumače Watersove riječi, ali i zapadnih političara i mainstream medija, u tom se govoru imalo itekako šta dobrog čuti.

O ovom istupu Rogera Watersa profesor Asim Mujkić kaže da je pogrešno posmatrati umjetnost kao nešto što treba biti izolirano od politike.

"Umjetnost je tu da nam pruži horizonte nade, nove ideje, da nam pokaže da stvari koje smo zatečeni možemo gledati i iz druge perspektive i na drugi način. U tome je tajna uspjeha svakog dobrog umjetničkog djela. Waters kao sistematski kritičar kapitalizma naprosto je konstatirao da s obje strane linije na Ukrajini imamo isti predatorski, kapitalistički poredak koji ljude otuđuje i tjera ih na rub egzistencije. Pored njegove osude agresije, treba da sa zadrškom gledamo i da se upitamo u kojoj mjeri ovo naše bespoštedno, kapitalističko apropriranje svijeta koje ugrožava samu egzistenciju svih nas. Da li postoji mogućnost da mi takav jedan predatorski pristup svijetu zaustavimo? Mislim da u tom kontekstu treba da gledamo ovu Watersovu izjavu."

federalna.ba

Asim Mujkić
Asim Mujkić Federalni radio
0 26.01.2023 17:29
Rezime Asim Mujkić
0 26.05.2022 18:54
Dan pobjede nad fašizmom Dan Evrope Asim Mujkić
0 08.05.2022 12:35