videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 2)

Može li kralj Charles III očuvati monarhiju?

Odlazak britanske kraljice Elizabethe II, koja je u svojoj 70-godišnjoj vladavini svjedočila Drugom svjetskom ratu, Hladnom ratu i ogromnim tehnološkim promjenama, još je jedan korak prema razlazu sa 20. stoljećem. Novi britanski kralj Charles III suočava se s izazovima koji će definisati ne samo njegovu vladavinu i vladavinu onih koji će ga naslijediti već i budućnost monarhije.

Sedam decenija duga vladavina i putovanje kraljice Elizabethe II svijetom i kroz historiju punu previranja, pripremilo je njenog najstarijeg sina više nego ikoga prije njega za brojne izazove, smatraju pobornici novog britanskog kralja Charlesa III.

Dok nastoji upravljati monarhijom tokom teškog tranzicijskog perioda, njegove odluke bit će pod velikom lupom.

"Ko je ostao da ujedini ovu državu? Da ujedini Sjevernu Irsku, Škotsku, Vels i Englesku, da ujedini sve ljude sa svim različitim pozadinama i uvjerenjima? Monarh. Može li Charles to učiniti? Može. Mislim da će ostatak države morati pričekati da se u to uvjeri", smatra historičar Anthony Seldon.

Kao i da ih novi monarh uvjeri da će ispuniti obećano, jer želi monarhiju manjeg obima, što znači sa užom grupom članova kraljevske porodice kojima je to stalni posao, te manjim izdacima za njihovo održavanje. To bi moglo povećati broj onih koji podržavaju monarhiju. 62 posto Britanaca smatra da zemlja treba da ostane monarhija, a 22 posto ocjenjuje da treba da postoji izabrani šef države. 

"Tih 22 posto koji žele ukidanje monarhije ne zalaže se za revoluciju, već za neku vrstu kontrolisane evolucije do, kako se oni nadaju, Britanije kao republike, dok se monarhisti nadaju da će to biti evolucija do manje, srazmjerne monarhije", kaže Seldon.

Talas naklonosti prema monarhiji je preplavio Veliku Britaniju od smrti kraljice Elizabethe II, ali će novi monarh morati mnogo da poradi na reputaciji kraljevske porodice opterećene nerijetkim skandalima njenih članova od optužbi za seksualno iskorištavanje maloljetnica do porodičnog raskola.

"Charles, kada preuzme prijestolje, nesumnjivo će se, osim ako dođe do nekog izglađivanja odnosa - za šta u ovom trenutku ne vidim da postoji mogućnost - suočiti s poteškoćama", navodi analitičar Richard Fitzwilliam.

A poteškoća nema samo u dinastiji Windsor. Očuvati monarhiju je vjerovatno najveći izazov za kralja nakon smrti njegove majke, pogotovo jer on nema tu vrstu harizme i utjecaja koje je imala kraljica Elizabetha.

"Ovo je, svakako, pravo vrijeme za razgovor o budućnosti monarhije, jer imamo novog monarha i Charles postaje kralj bez pristanka, bez diskusije ili debate. To se desilo automatski i nema ozbiljne debate o tome, a to apsolutno nije ispravno", naglašava Graham Smith, izvršni direktor grupe Republika.  

"Ostaje da se vidi može li Charles pridobiti istu lojalnost koju je njegova majka na mnoge načine uživala, da bi spriječio otcjepljenje Škotske od Engleske", napominje Pauline Maclaran, stručnjak za kraljevsku porodicu.   

Škotskoj, koja već dugo najavljuje drugi referendum o otcepljenju, uskoro bi se mogla pridružiti i Sjeverna Irska. Kralj Charles III je u Belfastu tokom susreta sa liderima zavađenih političkih stranaka, uključujući Sinn Fein, koja želi da Sjeverna Irska napusti Veliku Britaniju, poručio da će vladati primjerom svoje majke.

"Sada, s tim sjajnim primjerom ispred mene, i s Božijom pomoći, preuzimam svoje nove dužnosti, odlučan da se brinem za dobrobit svih stanovnika Sjeverne Irske", poručio je kralj Charles III.

I zemalja Commonwealtha. Neke su već pokrenule raspravu o uticaju britanske vladavine i budućim odnosima, ali i izrazile želju da okončaju veze s monarhijom. U novembru prošle godine je Barbados odlučio da postane republika.

"Postoji taj osjećaj sada, nakon svih ovih godina, da bi suveren trebao biti narod, i da postojanje suverena iz države koja je daleko, ne samo geografski već i kulturološki, nije nužno najbolja stvar u vremenu kada se nacija razvija", istakla je predsjednica Trinidada i Tobaga Paula-Mae Weekes.

Ovaj proces će se, kako smatra predsjednica Trinidada i Tobaga, ubrzati, ne nužno zbog smrti kraljice Elizabethe, već zato što je to način na koji se sada stvari u svijetu kreću.

federalna.ba

Velika Britanija Charles III monarhija