Mostaru treba Olimpijski bazen 

Iako nema Olimpijski bazen, kao ni adekvatnu gradsku sportsku dvoranu, iz Mostara su dvije najuspješnije sportašice u vodenim sportovima Amina Kajtaz i Lana Pudar. No, ova priča bi mogla uskoro kenuti u pozitivnom smjeru. Naime, Zavod za prostorno uređenje i Sportski savez Mostara pokrenuli su inicijativu da Mostar dobije Olimpijski bazen.

Mostaru treba Olimpijski bazen! Poruka je ovo koja se, naročito u posljednje vrijeme, sve češće spominje u gradu na Neretvi. Jedna od onih koja najdirektnije osjeti nedostatak ovog sportskog objekta je i plivačica Lana Pudar.

„Olimpijski bazen bi mnogo značio! Pored mene, možda bismo imali još nekoliko olimpijaca, da imamo dobre uslove. Ja taj nedostatak uslova moram nadoknađivati tako što idem van Mostara na pripreme. Tako propuštam školu, odvojena sam od porodice i prijatelja. I to je mnogo teže. Mnogo bi mi olakšalo i pripreme i sve ostalo, da to mogu raditi u Mostaru“, kaže Pudar za FTV. 

Zavod za prostorno uređenje i Sportski savez Mostara poručuju da idejni projekat objekta postoji, kao i lokacija za njegovu gradnju određena u prostornom planu u južnom dijelu grada. Objekt olimpijskog bazena dužine 50 metara i širine 25 metara je prema Regulacijskom planu predviđen na lokalitetu Južni logor, u sklopu sportsko-rekreacijskog objekta sa pripadajućim sportskim terenima na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

„S obzirom da se radi o gradskom projektu, o gradskoj imovini, o Sportskom savezu koji treba da bude nosilac cijelog projekta, mi, kao stručna instuitucija, tražimo od politike da ovo sada pokrene u kompletnom nastavku. I s finansijskog i pravnog aspekta. U ovom slučaju, struka traži od politike da što brže reguje“, govori Salko-Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara. 

Podrška i iz Sportskog saveza Mostara.

„Grad Mostar mora biti pokretač aktivnosti. Tu će Sportski savez stajati na raspolaganju u punom kapacitetu. Kanton je prvi iznad, i on je na neki način i vođa tog pocesa. Imamo i Vladu Federacije. Ja mislim da kad je u pitanju gospodin Novalić i Vlada Federacije – da tu podrška neće izostati“ kaže Senad Kevelj, direktor gradskog Sportskog saveza.

Za sada pozitivne reakcije stižu i iz Gradske uprave Mostara, gdje je upriličen prijem za Lanu i predstavnika Kluba vodenih sportova Orka, čiji je ona član.
„Grad Mostar mora krenuti... Neću reći mora početi razmišljati, nego mora krenuti u realizaciju izgradnje Olimpijskog bazena. To je uslov svih uslova da bi sve ovo što Lana i Klub Orka rade imalo svoj puni smisao“ kaže Damir Đedović, predsjednik Kluba vodenih sportova Orka i plivački trener. 

Dakle, jasno je rečeno da su svi uslovi kada je riječ o zemljištu za gradnju i idejnom projektu bazena spremni. Dalji koraci su na nivoima vlasti. Od gradskog, preko kantonalnog i entitetskog do državnog, a sve s ciljem da najveći grad južnog dijela države napokon dobije Olimpijski bazen.

federalna.ba

Mostar bazen Lana Pudar Amina Kajtaz
Gradsko vijeće Mostar Mostar Gradsko vijeće GV Mostar
0 27.09.2023 17:38
SKB Mostar Loop X Mostar kralježnica kičma
0 27.09.2023 12:56
Tamburaški orkestar Mostar Mostar
0 26.09.2023 20:36
FLUM Mostar Međunarodni festival lutkarske umjetnosti lutkari
0 25.09.2023 19:50