videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Mostarski vijećnici raspravljali o poslovanju 10 javnih poduzeća

U Mostaru je zasjedalo Gradsko vijeće, a raspravljalo se, uz ostalo, o poslovanju 10 javnih poduzeća u tom gradu. Niti jedno ne posluje s dobitkom i gotovo su svi u popriličnim dubiozama - pokazali su izvještaji o radu tih poduzeća. Svi oni godinama rade bez upravljačkih struktura poput skupština ili, pak, nadzornih odbora, što im je dodatno otežalo rad.

Nepostojanje Gradskoga vijeća Grada Mostara, koji im je poslodavac, samo je jedan od uzročnika brojnih problema s kojima se u posljednje desetljeće suočavaju mostarska javna poduzeća poput Zračne luke, Vodovoda, Mobusa do komunale, u kojoj je stanje najteže. Gotovo su svi gubitaši i zahtijevaju žurnu reorganizaciju. Prvi korak će biti napravljen uskoro.

„Rok je 30-ak ili 30 radnih dana da se riješi pitanje imenovanja v.d. uprava, v.d nadzornih odbora i imenovanja opunomoćenika za skupštine javnih preduzeća kako bismo ovaj proces riješili“, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (SDA).

No, prvo će na redu biti rješavanje problema u komunalnim poduzećima Parkovi, Komos i Komunalno. Ujedinjenje svih komunalnih poduzeća u jedno nije nemoguće.

„Jedno od razmišljanja jest. Vidjeli ste da je Komos u stečaju, prijedlog stečajnog upravitelja je vrlo jasan, pogledat ćemo, razmotrit ćemo šta to znači za Komunalno, koje bi trebalo i formalno preuzeti i radnike i opremu iz Komosa“, naveo je gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH).

SDP-ov vijećnik Arman Zalihić poručuje: „Ko to bude radio, imat će našu podršku u tim stvarima. Smatramo da Mostaru ne trebaju tri komunalna poduzeća za odvoz nego jedno. Čak bi i deponija mogla biti unutar tog komunalnog poduzeća“.

Na inicijativu SDP-a i PMP-a na idućoj sjednici bi se trebalo raspravljati i o tužbama koje je Grad Mostar pokrenuo protiv članova Udruženja „Jer nas se tiče“. Iz te dvije stranke traže povlačenje tužbi protiv građana koji su, kako je kazano, samo branili pravo na čist okoliš.

federalna.ba

Gradsko vijeće Mostar Mostar
BiH Mostar baby boom bebe
0 27.09.2021 18:56
Mostar HNK koronavirus
0 27.09.2021 11:43
Mostarska liska Mostar festival komedije
0 23.09.2021 22:34
Mostar Koledž ujedninjenog svijeta UWC Mostar
0 23.09.2021 19:22